Sóc una persona diabètica. Per què i com he de cuidar els meus peus?

En les persones amb diabetis, els problemes als peus ocupen un lloc important entre les complicacions d’aquesta malaltia. Però aquests problemes els podem prevenir si tenim cura dels peus.

Els problemes de la diabetis

De fet, gairebé tots hem conegut algun cas d’una persona diabètica amb problemes als peus, ja sigui a través d’un familiar proper o d’una persona coneguda. Sovint ens parlen d’úlceres, de ferides que no curen o, fins i tot, d’amputacions.

La diabetis pot provocar que arribi menys flux sanguini als peus i, a més a més, disminuir la nostra sensibilitat en aquesta mateixa zona. Així, una persona diabètica es pot fer un tall a la planta del peu i no tenir-ne consciència perquè no ho percep. I per la manca de flux sanguini que hem mencionat anteriorment, es podria provocar un retard en la curació de la ferida i, en cas que s’infectés, seria més difícil combatre aquesta infecció.

Sabies que… Una persona realitza entre 8.000 i 10.000 passes diàriament. Això vol dir que al llarg dels anys haurà recorregut un total aproximat de 185.000 quilòmetres, més de quatre voltes a la Terra. Aquestes xifres ens han de fer coneixedors de la importància de cuidar els nostres peus.

Tenir cura dels peus

Totes les persones amb diabetis han de seguir una rutina bàsica i molt senzilla d’inspecció dels peus, per exemple després de realitzar-ne la higiene:

 • Comprovar la temperatura dels peus: han d’estar tots dos calents, d’una manera uniforme.
 • Comprovar la mida dels peus: al pressionar-los amb les mans no hem de percebre inflamació o sensibilitat.
 • Comprovar l’estat de la pell: mirar que no hi hagi butllofes, talls, inflamació, clivelles entre els dits, ungles que es clavin…
 • Observar canvis de color: assegurar que no hi apareguin taques blavoses, vermelles…

A més de la inspecció, és important seguir unes pautes bàsiques de cura dels peus:

 • Convé mantenir-los sempre nets, els hem de netejar amb aigua tèbia i sabó neutre, eixugant-los amb una tovallola suau. Hem d’assegurar que la zona que queda entre els dits estigui ben seca per evitar que hi quedi humitat.
 • Llimem les ungles en comptes de tallar-les. Hem de llimar-les a ras de l’extrem del dit. Si tenim dificultat per fer-ho, o no hi veiem bé, convé valorar la necessitat d’assistir a un podòleg, que és el professional especialista en la cura dels peus.
 • Cal hidratar bé els peus amb crema hidratant, però no entre els dits.
 • No deixem que els peus es refredin en excés. Cal utilitzar mitjons nets i sense costures. A l’hivern, millor que siguin de llana.
 • Cal no anar descalç, hem de protegir els peus dels objectes i de les superfícies abrasives.
 • Utilitzar sabates de pell, amb la puntera alta i ampla. El millor calçat és aquell que al moment de la compra és còmode i s’ajusta perfectament al peu.
 • Cal sacsejar bé les sabates abans de posar-nos-les, comprovant que no hi ha objectes a l’interior.
 • Si tenim ferides, durícies o una ungla que es clava no hem de solucionar el problema des de casa, convé que consultem a un professional sanitari com més aviat millor.

En cas de tenir dubtes, cal demanar cita amb la vostra infermera o infermer de referència per examinar-los i comprovar tant el bon estat de la pell, com la sensibilitat i el flux sanguini que hi arriba, a banda de solucionar tots els dubtes que puguin sorgir referent a la malaltia que tractem, la diabetis. És per això que es recomana seguir el tractament pautat i els consells sobre dieta i exercici físic que donem des del CAP. Hem de ser agents actius en la cura de la nostra salut!


Joaquim Pascual, Infermer EAP Sarrià – Vallplasa


Data publicació: Maig 2016