Malaltia arterial perifèrica i índex turmell-braç

La malaltia arterial perifèrica és l’afectació de la circulació arterial a les cames. El millor test per determinar si la patim és l’índex turmell-braç (ITB).

Què és la malaltia arterial perifèrica?

La malaltia arterial perifèrica és una malaltia que es caracteritza per un estrenyiment de les artèries, principalment a les cames, causada habitualment per l’arteriosclerosi, és a dir, l’acumulació de greix, colesterol i altres substàncies. Això fa que arribi menys oxigen a les cames, provocant dolor en caminar.

Factors de risc:

  • No modificables: edat, raça, gènere i antecedents familiars d’aquesta malaltia.
  • Modificables: tabaquisme, diabetis, hipertensió i colesterol alt.

El tabac i la diabetis són els factors de risc que estan més relacionats amb la malaltia arterial perifèrica i fumar és el factor de risc més important.

Com es diagnostica?

En Atenció Primària el diagnòstic de malaltia arterial perifèrica passa per la indagació en els antecedents familiars, l’estat de salut i els hàbits del pacient, així com d’una exploració de les extremitats inferiors i la realització de la prova de l’índex turmell-braç.

Quin és el seu tractament?

És imprescindible el control dels factors de risc per disminuir les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular. Això es pot aconseguir deixant de fumar, tenint un bon control de la diabetis, de la hipertensió, del colesterol i realitzant exercici físic.

Què és l’índex turmell-braç?

És una prova que ens permet avaluar la circulació arterial a les cames.

Un ITB alterat ens indica un alt risc de patir una malaltia cardiovascuar de conseqüències greus.

Recomancions prèvies a la tècnica:

  • Estar en repòs 5-10 minuts abans de la prova.
  • Portar roba còmoda.

Realització de la tècnica:

El pacient estarà estirat a la llitera i l’únic que necessitem és un esfigmomanòmetre convencional (un aparell que mesura la pressió de la sang dins les artèries), una minisonda Doppler de 8 Mhz i gel conductor d’ultrasons.

Prendrem la tensió arterial en braços i cames i amb tots els valors obtinguts podrem realitzar el càlcul de l’ITB per a cada extremitat.


Esther Llauradó, Infermera CAP Vallcarca – Sant Gervasi


Data publicació: Maig 2016