Em sagna el nas

En les èpoques de canvi de temperatures, sobretot al començament del fred, és molt habitual que algunes persones presentin epistaxi, que és el nom tècnic del sagnat pel nas.

Per què et sagna el nas?

Si mirem el nas per dintre, a la part més anterior i tocant a l’envà nasal, hi ha un grup de vasos molt petits que es coneixen com a Plexe de Kiesselbach. Al ser el grup de vasos més a la punta del nas, són els que estan més exposats a les temperatures ambientals.

El pas del fred del carrer a la calor de la llar, on solem tenir calefacció i per tant el canvi pot ser superior als 20 ºC, comporta una vasoconstricció i una vasodilatació contínues del plexe. Amb aquests canvis es va perdent hidratació de la mucosa nasal, i per tant la pell es va ressecant.

Vasos exposats i pell resseca, ara només falta una empenta per posar-nos a sagnar: una pujada de la pressió, una bona mocada, un esternut, gratar-se el nas, un canvi de posició, etc. Tot pot ser causa final per sagnar.

Com ho puc evitar?

Malgrat el dit fins ara, no tothom sagna, per tant sol haver-hi gent amb predisposició a patir epistaxi. D’igual manera, el fet d’haver sagnat un cop no implica que per sempre més tingueu aquest problema.

Dit això, per evitar que us passi heu de prendre mesures molt senzilles, que no sempre funcionaran però que heu de provar:

  • Al sortir al carrer, feu ús d’una bona bufanda fins al nas. Si respireu a través d’ella l’aire ja ve una mica més calent i per tant el nas no pateix un canvi de temperatura tan important.
  • Per evitar la sequedat de la mucosa nasal, feu servir cremes hidratants especials per mucoses (n’hi ha múltiples a les farmàcies).
  • Quan estigueu refredats o tingueu mucositat resseca al nas, eviteu gratar.
  • Si sou hipertensos, eviteu les pujades de pressió i preneu la medicació que us han indicat.
  • Si teniu predisposició a sagnar, eviteu els cops al nas.
  • Si preneu algun anticoagulant (aspirina®) o antiagregant (sintrom®), observeu amb més cura les recomanacions anteriors.


Dr. Roger Vinyeta, Metge de família EAP Sarrià – Vallplasa


Data publicació: Desembre 2015