El fons d’ull

Les complicacions oculars de la diabetis són actualment una de les causes més importants de ceguesa en la població. Però som a temps d’evitar-ho.

Què és el fons d’ull?

Des dels Centres d’Atenció Primària es diagnostiquen i segueixen la majoria dels pacients diabètics. Aquests han de fer periòdicament certs cribratges per prevenir les complicacions de la malaltia, com són el control de la sensibilitat dels peus, anàlisis de sang i orina i el fons d’ull.

L’estudi del fons d’ull consisteix a visualitzar la retina del pacient per descartar l’aparició de lesions i evitar la seva progressió.

Per què s’ha de fer el control del fons d’ull?

Molts són els pacients que per mandra, oblits o dificultats pels desplaçaments no fan el control del fons d’ull amb l’oftalmòleg.

La diabetis mellitus és una malaltia crònica que afecta a molta gent, es calcula que al 6% de la població en els països desenvolupats. La seva complicació més freqüent és la Retinopatia Diabètica, que és l’afectació de la principal capa de l’ull, la retina, que si es deixa evolucionar pot arribar a produir ceguesa.

Si ets diabètic, recorda sol·licitar el control del fons d’ull cada dos anys al teu metge de família o al teu oftalmòleg.

Fons d’ull al CAP Sarrià

A l’EAP Sarrià s’ofereix fer el control del fons d’ull mitjançant una Càmera de Retinografia No Midriàtica. Aquesta és una tècnica no invasiva, indolora, segura i eficaç. Simplement es posa davant l’aparell i es fa una foto a l’ull, que és avaluada per un metge de família i supervisada per un oftalmòleg.

Suposa un gran avantatge pel pacient perquè no cal posar les gotes per dilatar l’ull. A vegades pot passar que en pacients amb pupil . les molt petites o altres alteracions oculars no es pugui visualitzar bé la retina amb aquesta tècnica. En aquests casos el metge de família farà una derivació perquè sigui l’oftalmòleg qui valori el fons d’ull amb les tècniques habituals.

Cal recordar… Se sap que el 75% de les cegueres degudes a una Retinopatia Diabètica s’haurien pogut evitar si s’haguessin fet programes efectius de cribratge de la Retinopatia en pacients d’alt risc, en estadis en què encara es pot fer un tractament efectiu.


Dra. Anna Gaspà, Metgessa de família EAP Sarrià – Vallplasa


Data publicació: Octubre 2015