Veus el que beus?

El programa “Veus el que beus” pretén promoure la presa de consciència per part de la ciutadania dels riscos associats al consum d’alcohol i de la importància de beure menys.

Objectius del programa

L’alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris genera. Per evitar l’aparició de problemes associats al consum d’alcohol es recomana en general beure menys i sempre per sota dels nivells considerats de risc.

Aquest programa posa a disposició de tothom eines diverses, que permeten avaluar de forma individualitzada els consums i conèixer els possibles riscos associats, amb l’objectiu final d’ajudar a plantejar-se si es vol canviar la manera de beure i de donar informació sobre com fer-ho.

El sistema sanitari de Catalunya disposa de professionals de salut als Centres d’Atenció Primària (CAP) per prevenir i detectar precoçment els problemes d’alcohol.

Alguns mites sobre l’alcohol

  1. El tabac i l’alcohol no són drogues. Encara que siguin substàncies legals, es consideren drogues perquè actuen sobre l’organisme, provoquen diferents efectes negatius i tenen la capacitat de generar tolerància i dependència.
  2. Beure alcohol només els caps de setmana no comporta riscos. Un consum elevat d’alcohol, encara que sigui de forma puntual, pot ocasionar un dany important per a la pròpia salut (per exemple un coma etílic) i un augment del risc de patir altres problemes, ja que està associat a altres conductes de risc com la conducció sota els efectes de l’alcohol i les pràctiques sexuals sense protecció.
  3. L’alcohol ajuda a entrar en calor. Inicialment, el consum d’alcohol dilata els vasos sanguinis i genera certa sensació d’escalfor. Però, a la llarga, aquest efecte provoca una pèrdua més ràpida de la calor corporal.
  4. Si he begut massa i em prenc un cafè, estaré en condicions de conduir. Només el temps permetrà que el teu cos elimini l’alcohol consumit. Un cafè et pot posar tens, però no et mantindrà alerta ni restaurarà els sentits que ja van ser afectats pel consum d’alcohol.
  5. Beure alcohol ajuda a lligar. En un inici pot donar sensació d’eufòria i desinhibició. Això fa que es perdi la vergonya a l’hora de parlar, ballar, tenir relacions sexuals, etc. No obstant això, com que es té una percepció distorsionada de la realitat, pot ser que es facin coses que no es farien en un estat més lúcid: tenir relacions sexuals sense protecció, lligar amb algú que potser no ens interessa, etc.
  6. Vomitar accelera l’eliminació d’alcohol a la sang. Ni vomitar, ni refrescar-se, ni prendre cafè serveixen per eliminar l’alcohol més de pressa. Tot i que pot fer que la persona se senti més desperta, no l’ajudarà a eliminar l’alcohol o millorar les habilitats psicomotores.
  7. Resistir bé l’alcohol NO indica fortalesa i control. El fet de resistir els efectes de l’alcohol no significa que una persona sigui més forta. En canvi, pot indicar que el seu cos està acostumat a l’alcohol i que cada vegada en necessita més quantitat per obtenir els mateixos efectes. Això pot ser l’inici d’un procés de dependència de l’alcohol.


Montserrat Gonzalo, Infermera – CAP Les Hortes


Data publicació: Juliol 2015