La cura dels peus quan es té diabetis

La diabetis és una malaltia amb una alta prevalença en la nostra població. Dins de l’atenció al diabètic la cura dels peus té especial rellevància.

D’un 19% a un 34% dels diabètics podran tenir complicacions en els seus peus al llarg de la seva vida i el 84% de les amputacions no traumàtiques d’extremitats inferiors en persones diabètiques té com a antecedent una úlcera diabètica al peu. Espanya és el país europeu en què es produeixen més amputacions derivades de les complicacions del peu diabètic.

En la persona amb diabetis ens podem trobar amb diferents circumstàncies que actuen afavorint l’aparició de lesions als peus com pot ser: la pèrdua de sensibilitat, la menor resposta immunològica, la cicatrització pobra, la mala circulació a les cames.

Factors que poden afavorir l’aparició d’aquestes lesions:

 • Anys d’evolució de la diabetis (sobretot més de 10 anys d’aparició).
 • Mal control metabòlic: hemoglobina glicosilada major de 9.
 • Consum de tabac.
 • Mal estat nutricional.
 • Falta d’higiene.
 • Problemes de mobilitat que dificultin l’autocura.
 • L’obesitat.
 • La insuficiència renal.

En el peu diabètic s’engloba qualsevol lesió del peu resultant de la diabetis o de les seves complicacions.

Una deformitat, callositat en un peu diabètic, si s’associa a pèrdua sensitiva implica un risc d’úlcera 4,5 vegades superior

Control i cura del peu diabètic

Es pot actuar millorant el control metabòlic de la diabetis, i els factors de risc com la hipertensió i el colesterol, abandonant el consum de tabac, seguint una dieta equilibrada, reduir el pes i augmentant l’activitat física.

El més important és actuar canviant estils de vida en els primers anys de la diabetis per evitar el desenvolupament posterior de complicacions amb els anys.

Per portar el control del peu és molt important acudir com a mínim 1 cop l’any al CAP, per a la valoració del peu diabètic per part de l’equip d’infermeria. En aquesta revisió es valora la sensibilitat, els polsos i la cura general del peu, donant els consells necessaris d’higiene del peu i calçat, així com dels hàbits de vida saludables.

La persona amb diabetis ha de posar atenció en uns punts bàsics:

 • Higiene diària dels peus amb especial cura en els plecs interdigitals. És recomanable rentar-se amb sabó neutre i aigua tèbia, no deixar els peus en remull més de 5 minuts i eixugar amb una tovallola suau especialment entre els dits. Posar crema hidratant (no entre els dits).
 • Tallar les ungles rectes, que sobresurtin 1 mm sobre la vora del dit, amb tisores de punta roma. Sempre és millor llimar les ungles. En cas de dificultat, caldria acudir a un podòleg.
 • Les sabates convé que siguin de cuir lleuger i flexible, amb sola antilliscant no massa gruixuda, la puntera arrodonida, taló de base ampla i alçada no superior a 25-30 mm, l’interior sense costures i subjectat per cordons o velcro. Es desaconsella el calçat estret amb vores irregulars i costures desiguals.
 • Altres mesures de cura: no utilitzar bosses d’aigua calenta ni estoretes per escalfar els peus i allunyar els peus de les fonts de calor (estufes). Evitar anar descalç tant dins com fora de casa. Inspeccionar l’interior de les sabates.

Davant de qualsevol lesió en els peus, per petita que sigui, que es detecti en una persona amb diabetis és molt important acudir al personal d’infermeria per la seva valoració i poder actuar de manera precoç.


Dra. Carmen de Fuentes Guillén, Metgessa de família CAP Les Hortes-EAP Poble Sec – Twitter: @CAPLeshortes / Facebook: CAP Les Hortes

Data publicació: Abril 2019


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

“Diabetes a la carta”. Consells alimentació equilibrada