Ressuscitació càrdio-pulmonar

L’actuació en els primers instants en què una persona pateix una aturada cardíaca és fonamental per garantir la supervivència del malalt. Per això els metges ens hem actualitzat.

Per què cal formar-se?

La formació en ressuscitació càrdio-pulmonar s’ha d’anar actualitzant, a fi i efecte que si fos el cas, la resposta sigui el més eficaç possible. Tan important és, que existeix una organització internacional encarregada de revisar sistemàticament no tan sols els protocols d’actuació, sinó tots els estudis que es fan sobre la ressuscitació per cercar punts de millora. El representant català d’aquesta organització internacional és el Consell Català de Ressuscitació (CCR), i entre les seves tasques està la formació dels professionals que acabaran posant en pràctica els seus coneixements. En aquest sentit, cal agrair l’excel·lent predisposició dels tutors del curs, així com el seu coneixement extraordinari. De fet, són els professionals que qualsevol dia us podeu trobar al carrer atenent una urgència.

L’RCP

La reanimació càrdio-pulmonar (RCP) és la tècnica bàsica per començar a atendre una persona que ha patit una aturada, i és aplicable tant a nivell de carrer com en les unitats de cures intensives dels hospitals. El que cal saber és que quan una persona pateix una aturada, s’ha de començar a fer compressions toràciques per fer la feina que ha deixat de fer el cor, és a dir, bombejar sang a tot el cos. Però per actuar quasi instintivament davant d’una situació així, cal que els professionals anem recordant i repassant els protocols de tant en tant.

Què és un desfibril·lador automàtic?

La principal causa d’aturada càrdio-respiratòria és la fibril . lació ventricular: el cor va molt ràpid i els batecs són ineficaços, de manera que el cervell i els altres òrgans del pacient no reben sang, oxigen, i per això es desmaien. S’ha vist que com més ràpid revertim aquesta fibril·lació ventricular, millor és el pronòstic del pacient. En això ens ajuda el desfibril·lador. És un senzill aparell, que pot fer servir qualsevol persona, sanitària o no, però cal que tingui un coneixement bàsic de què cal fer. Quan s’aplica, detecta si cal fer una descàrrega elèctrica per tractar l’aturada.

En l’actualitat, cada cop hi ha més desfibril·ladors a molts llocs, com centres comercials, camps de futbol, estacions de metro o tren, etc. Estan identificats amb un rètol verd com el que us mostrem en aquest article. L’objectiu és que n’hi hagi tants com sigui possible per garantir que l’atenció sigui el més ràpida i eficaç.

I la població general es pot formar?

Efectivament, hi ha cursos per a tothom amb l’objectiu de què, mentre no arribin els serveis sanitaris, puguin aplicar els coneixements bàsics per a garantir que aquella persona que ha patit una aturada cardíaca i/o respiratòria tingui possibilitats reals de supervivència. Aquest coneixement és el que es pot adquirir en els cursos de suport vital bàsic de ciutadans del CCR. Us animem doncs a interessar-vos, perquè com més persones coneguin com actuar davant d’una aturada càrdio-respiratòria, més possibilitats de supervivència li estarem oferint entre tots a qui ho ha patit. Perquè a qualsevol li pot tocar, fins i tot a nosaltres.


CAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes


Data publicació: Juliol 2015