Campanya de la grip i novetats vacunals tardor 2022

Aquesta tardor torna la campanya de la vacunació contra la grip que, enguany, coincideix amb la quarta dosi de la vacuna de la COVID-19, per a les persones majors de seixanta anys. A més, hi ha dues novetats importants en el calendari vacunal.

Vacuna de la grip i quarta dosi de la Covid

Enguany, la campanya de la grip i la quarta dosi de la COVID-19 coincideixen en el temps. En una primera fase, a mesura que arribin les dosis d’ambdues vacunes, s’administraran amb prioritat a persones que visquin en residències de gent gran i majors de 80 anys. Es recomana aprofitar la mateixa cita al CAP per rebre les dues vacunes, que es poden administrar conjuntament amb seguretat. 

En la segona fase de la campanya es vacunaran la resta de col·lectius. La vacunació de la grip es recomana a les persones majors de 60 anys, que visquin en institucions, embarassades, cuidadores de persones de risc, i que treballin en serveis públics essencials. 

Respecte a la quarta dosi de la COVID-19, s’ha aprovat per a persones majors de 60 anys, persones institucionalitzades, professionals sanitaris, i col·lectius de risc. S’administra 5 mesos després de la tercera dosi. 

En la primera fase de la campanya es vacuna conjuntament de grip i Covid a les persones majors de 80 anys i a les que viuen en residències. 

Novetats vacunals: Herpes Zòster 

L’Herpes Zòster és una malaltia que pot generar complicacions greus. La vacuna ja s’està administrant a majors de 18 anys amb alguna condició de risc. A partir d’aquesta tardor, es vacunarà sistemàticament a totes les persones que compleixen 65 o 80 anys. La pauta està formada per dues dosis separades per dos mesos. 

Nova vacuna contra el Pneumococ 

S’ha inclòs al calendari una nova vacuna per prevenir de manera més eficaç la infecció per pneumococ. És la vacuna antipneumocòccica conjugada 20-valent, i substitueix la vacuna anterior, que no era conjugada. Aquesta vacuna s’administrarà a totes les persones que compleixin 65 anys i consta d’una dosi única. 


Marta Llobet Ribas, Infermera  Atenció Primària Vallcarca – Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: Octubre 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: