Chemsex. Un problema de salut pública

El terme chemsex sorgeix de l’expressió chemical sex, sexe químic. Es tracta d’una modalitat de “festa” importada del Regne Unit (bressol d’aquesta pràctica).

Durant molt temps s’ha fet servir aquest terme per referir-se a l’ús de qualsevol substància, en un context sexual, de qualsevol grup de població. Actualment, segons totes les associacions especialitzades en aquest tema, es combinen diferents drogues estimulants amb poppers i Viagra.

Alguns estudis revelen que a Barcelona el perfil de persones que practiquen chemsex són homes, que tenen sexe amb altres homes, amb edats entre 24 i 40 anys, amb estudis universitaris i principalment de nacionalitat espanyola.

El problema de l’ús combinat d’aquestes substàncies és que generen una especial desinhibició sexual, i permeten allargar aquestes conductes durant moltes hores amb un estat d’eufòria constant i amb tots els possibles riscos que comporta per la salut:

  • Afecta directament la consciència i en conseqüència fa que es deixin de prendre precaucions, com l’ús del preservatiu.
  • Els efectes d’una de les drogues es contraresten amb l’altra i això fa que aquestes sessions durin fins a diversos dies, cosa que provoca el consegüent dany físic al recte i altres parts del tracte digestiu, i dany mental, alterant la conducta, la memòria i la comprensió, i disminuint la capacitat d’anàlisi i síntesi.
  • L’ús continuat pot provocar ansietat i episodis de pànic o deliris.

Sexe i drogues, combinat d’alt risc

Els serveis de salut pública, com el de l’Ajuntament de Barcelona, han engegat campanyes contra l’ús de qualsevol droga, i ara està posant un focus especial en les chemsex, ja que suposen un repte per les peculiaritats del context de consum d’aquestes substàncies.

Dins el chemsex hi ha la modalitat anomenada “slam”, en què les drogues s’injecten per aconseguir efectes més forts i ràpids, augmentant les possibilitats de patir una sobredosi, provocant depressió del sistema nerviós, pèrdua de consciència, i arribant de vegades a ser mortals. A més el risc de compartir xeringues eleva la possibilitat de contagi de malalties com l’HIV i l’Hepatitis. Més enllà de la problemàtica derivada de l’addicció a aquestes drogues, les chemsex estan generant un nou tipus d’addicte. Amb malalties d’infeccions de VIH i d’hepatitis C, així com d’altres malalties de transmissió sexual, són les principals preocupacions de les autoritats sanitàries.

El repte és abordar la problemàtica del chemsex no només com a problema sanitari. Entitats com Stop Sida van organitzar unes jornades el passat mes de novembre, i recentment ha creat el ChemSex Support, un servei d’atenció psicosocial que atén consultes de forma presencial i per videoconferència.

Riscos importants per la salut

  • Lesions anals.
  • Contagi de malalties infecciones (HIV, Hepatitis).
  • Pèrdua de consciència.
  • Pèrdues de memòria.
  • Risc important de sobredosi.
  • Problemes de salut mental.

Daniel Lucena, Infermer CAP Les Hortes – EAP Poble-sec / Twitter: @CAPLesHortes / Facebook: CAP Les Hortes


Informació addicional d’interès:

Infodrogas-VIH

Jornada Chesex de Stop Sida