Microbiota, un element clau en la nostra salut

La nostra flora intestinal està més de moda que mai, el concepte sobre els microorganismes que hi habiten ens està canviant la manera d’entendre i afrontar moltes malalties.

Què és?

La microbiota es defineix com un complex sistema de microorganismes vius que es troba principalment a tot el tracte digestiu i sobretot al colon. Es calcula que està format per uns 100 bilions de microorganismes vius i representa 10 vegades més que les cèl·lules del nostre cos. La microbiota és molt diversa i els principals microorganismes que la componen són bacteris, fongs i virus. El pes de tots aquests microorganismes és al voltant d’entre 1 i 2 kilograms. Es considera un dels òrgans més complexos del cos humà.

Funcions i beneficis per a la salut 

Fins fa pocs anys no es coneixien les funcions d’aquest complex sistema, però les darreres investigacions li estan aportant una gran importància en moltes funcions i processos complexos que es produeixen en el nostre cos. S’ha observat que els bacteris que viuen en el nostre tub digestiu produeixen diferents compostos que ens ajuden a realitzar diferents funcions fisiològiques. Són capaços de produir molècules que ens protegeixen de les agressions a les nostres cèl·lules intestinals, produeixen vitamines, àcids grassos de cadena curta, que protegeixen el revestiment de la mucosa intestinal. Les actuals tècniques de seqüenciació genètica permeten anar descobrint quines funcions duen a terme en el nostre cos tot el conjunt de microorganismes.

Cohabiten al nostre aparell principalment 4 famílies de microorganismes que són els firmicutes, bacteroidetes, actinobacteries i proteobacteries. Cada família de microorganismes ens aporta diverses funcions i l’escenari ideal és mantenir un equilibri entre totes elles.

Com es forma la microbiota?

La microbiota que ens acompanyarà durant tota la vida s’adquireix just al moment de néixer i l’adquirim de la nostra mare. Depèn de com es produeixi el part, si natural o per cesària, els microorganismes que colonitzaran el nostre budell variarà. En el part natural adquirirem els microorganismes que estiguin al canal vaginal de la mare. En el cas de part per cesària, adquirim els microorganismes que habiten a la pell de la mare. El tipus de lactància del nadó també condicionarà l’adquisició de microorganismes, una lactància materna aporta microorganismes molt més beneficiosos pel nadó que l’artificial. En el part natural adquirim principalment lactobacillus que presenten molts beneficis fisiològics, de la mateixa manera que la lactància materna ens farà augmentar el nombre de bifidobacterium també amb reconeguts beneficis per a la nostra flora. Als 2 anys d’edat del nadó, la microbiota es considera ja formada i típica d’un adult i és la que ens acompanyarà sempre.

Una microbiota saludable i que ens aporti beneficis és clau per gaudir d’una bona salut i el període més important de formació és des del naixement fins als 2 anys. El tipus de part i de lactància, l’alimentació, els tractaments antibiòtics i l’entorn on es desenvolupa el nadó condicionaran que la nostra microbiota sigui saludable.

Una microbiota saludable i que ens aporti beneficis és clau per gaudir d’una bona salut i el període més important de formació és des del naixement fins als 2 anys.

Escenari MÉS DESFAVORABLE per a la formació de la microbiota saludable:

  • Gingivitis o periodontitis de la mare.
  • Part per cesària.
  • Lactància artificial.
  • Creixement del nen/a en entorns no rurals.
  • Abundants antibiòtics durant la infantesa.

Factors que ALTEREN l’ecosistema intestinal:

  • Prendre antibiòtics, antiinflamatoris, antiàcids, relaxants musculars, sals de ferro, quimioteràpia i radioteràpia.
  • Situacions d’estrès.
  • Dietes pobres en fibra i abundants en proteïnes i greixos d’origen animal i sucres simples.
  • Viatges de llarga distància del lloc d’origen.
  • El procés d’envelliment.

Ferran Soler, DUI ABS Alt Camp Oest / Facebook: CAP Alcover

Data publicació: Abril 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: