El dinar a l’escola, més sa i sostenible

L’any 2006, mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i Educació, es va iniciar el Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PReME) que ofereix als centres educatius de Catalunya la revisió de la programació de menús que se serveixen al menjador escolar, amb l'elaboració d'un informe amb suggeriments per millorar la qualitat de l'oferta.

Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME)

Dins el marc de les accions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per la promoció d’uns hàbits alimentaris saludables i sostenibles entre la població infantil, i tenint en compte que un 42,5% dels alumnes a Catalunya fa ús del servei de menjador escolar, esdevé molt important valorar i garantir la idoneïtat de la programació de menús que se serveixen a les escoles.

Des del 2006, el PReME ofereix a tots els centres educatius assessorament mitjançant informes d’avaluació de les programacions dels menús escolars, amb la finalitat de millorar la qualitat de l’oferta. Algunes de les recomanacions principals són:

 1. Programacions mínim de 4 setmanes (un mes).
 2. Facilitar a les famílies la programació de forma entenedora i completa.
 3. Quantitat de les racions adaptades a l’edat dels infants.
 4. L’aigua ha de ser present a tots els àpats i de fàcil accés arreu de l’escola.
 5. Utilitzar sempre oli d’oliva verge per amanir i oli d’oliva per cuinar.
 6. Minimitzar la utilització de sal, sempre iodada.
 7. Acompanyar els àpats amb pa, millor integral.
 8. Reduir els aliments precuinats.
 9. Evitar la repetició de l’estructura dels menús segons el dia de la setmana.
 10. Incloure propostes gastronòmiques relacionades amb aspectes culturals i festius.

Recentment, s’han consensuat noves freqüències d’aliments al menjador escolar, augmentant la presència de fruita, llegums i hortalisses i reduint la de carns. També la utilització d’aliments frescos, de temporada i de proximitat, limitant al màxim els processats.

Aquestes són estratègiques que reforcen tant la qualitat nutricional dels menús com la seva sostenibilitat. 

Nova guia. Resum de les principals novetats

Resultats PReME 2020

 • L’any 2020 es van generar 391 informes d’avaluació de les programacions de menús escolars, arribant a 42.540 alumnes.
 • Els 5 principals indicadors analitzats van ser: fruita fresca de postres, llegums de primer plat, hortalisses al menú diari, aliments frescos al menú diari, oli d’oliva per cuinar i oli d’oliva verge per amanir.
 • Els percentatges de compliment d’aquests 5 indicadors són molt elevats, evidenciant la bona qualitat dels menús escolars.
 • Poden millorar aspectes com: increment de fruita a les postres i d’amanida a les guarnicions i reduir la carn vermella i processada, així com de precuinats.


Data publicació: febrer 2022

Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: