Fractura de maluc i prevenció

La fractura de maluc és molt freqüent en persones d’edat avançada i una causa important de dependència i incapacitat. Cal fer prevenció prèvia i també tractament per evitar nous episodis.

El cap del fèmur és l’os que es trenca a la fractura de maluc a conseqüència de dues circumstàncies: pèrdua de l’equilibri que afavoreix caigudes i disminució de la calcificació dels ossos que augmenta la fragilitat (osteoporosi). De vegades aquesta descalcificació és tan accentuada que l’os es pot trencar sense haver patit una caiguda prèvia.

Osteoporosi

L’osteoporosi és el resultat de la pèrdua de massa òssia, anomenada densitat mineral òssia.

Els ossos es reconstrueixen constantment. En molts punts diferents i al mateix temps, una petita part es reabsorbeix, desapareix i se substitueix per nou material ossi. Durant l’època de creixement, el ritme de creació d’os nou és més ràpid que el ritme de destrucció i, com a conseqüència, la massa òssia augmenta progressivament. Després aquest ritme s’estabilitza. A mesura que s’envelleix, en canvi, el procés es desenvolupa a la inversa: la massa òssia es perd més ràpid del que es crea i això fa que la fragilitat de l’os porti a fractures amb mínimes contusions o bé sense contusió prèvia.

Tractament de les fractures de maluc

El tractament d’aquestes fractures sempre serà quirúrgic en les persones grans, però la recuperació en el 50% dels casos no serà completa i portarà seqüeles importants.

Per aquest motiu, es fa imprescindible fer prevenció primària tant de les causes d’osteoporosi com de les caigudes que habitualment succeeixen al domicili del pacient.

Prevenció

La millor estratègia per mantenir el bon estat dels ossos i prevenir l’osteoporosi és l’adopció d’hàbits de vida saludables, com ara mantenir una alimentació equilibrada, rica en calci i en vitamina D, fer activitat física diària i evitar el consum de tabac i alcohol.

A més, per evitar el risc de caigudes i prevenir possibles fractures és important viure en un entorn segur, desplaçar-se amb prudència i adoptar postures correctes.

Per altra banda, després d’una fractura de maluc en una persona gran, és aconsellable fer rehabilitació i tractament de l’osteoporosi des de l’alta hospitalària, per tal d’evitar al màxim properes caigudes i la fractura del fèmur de l’altra cama que encara faria més difícil la recuperació completa de la persona. Per aquest motiu es pauta rehabilitació i també un tractament farmacològic amb calci i un fixador del mateix.


Dra. Rosario Jiménez Leal, Metgessa de família i Responsable de comunicació i comunitària – Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi /Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: febrer 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: