Tractament dental amb brackets

Els brackets són petites peces que s’utilitzen en els tractaments d’ortodòncia per alinear les dents. Estan formades per aliatges metàl·liques i s’enganxen normalment a la superfície de davant de la dent. Són tractaments d’ortodòncia fixe, ja que el pacient no s’ho pot desenganxar.

Existeixen moltes formes de col·locar bé les dents i el tractament dependrà de cada persona segons el seu estat oral, les preferències i l’edat.

Abans de qualsevol tractament d’ortodòncia, cal que un especialista faci un estudi per determinar el tipus de mala oclusió i obtenir així un diagnòstic. Per fer l’estudi d’ortodòncia es necessiten radiografies de la boca, normalment una de lateral i una de frontal.

La mala oclusió pot ser dental o bé afectar també el creixement de l’estructura òssia de maxil·lar i mandíbula. Segons un cas o altre es decideix el tipus de tractament, fixe o no, i l’edat d’inici d’aquest.

El tractament amb brackets s’utilitza des de 1930, però s’han anat millorant i modernitzant els sistemes fins a l’actualitat. Fins fa pocs anys, tots els brackets eren de color metàl·lic i s’utilitzaven per tractar la majoria de les males oclusions dentals. Avui en dia hi ha brackets estètics que passen quasi desapercebuts. Aquests són de ceràmica o de safir.

Cura durant el tractament amb brackets

  • La higiene oral ha de ser molt acurada. Els brackets faciliten l’acumulació de menjar. L’especialista donarà informació del tipus de raspall de dents, fil i interproximal que s’ha d’utilitzar.
  • No picar o menjar entre àpats. És important no picar entre els àpats per no augmentar el risc de càries si no es renten les dents sovint.
  • Raspallar les genives amb cura perquè els brackets afavoreixen l’acumulació de placa dental que pot fer sagnar les genives i provocar una gingivitis. El professional, en alguns casos, receptarà un antisèptic per evitar les malalties de les genives i teixits de suport de les dents.
  • No menjar coses dures per les dents de davant per no desenganxar els brackets. Anar amb cura amb els entrepans, poma sencera, els xiclets…
  • Si es desenganxa un bracket cal trucar al centre dental i concertar una cita.
  • Si hi ha dolor, després d’activar els brackets per moure les dents, es pot prendre un calmant.

Tractament d’ortodòncia

L’ortodòncia s’utilitza per corregir una mala posició de les dents i/o també del maxil·lar i de la mandíbula. El tractament d’ortodòncia no té només una finalitat estètica. La correcta posició i funció dental ajuda a prevenir malalties com la càries i la gingivitis. Si les dents estan una sobre l’altre és més difícil aconseguir una bona higiene oral i el risc de càries augmenta.

Els tractaments d’ortodòncia no són exclusius de nens i adolescents. Avui dia es pot fer aquest tractament a l’edat adulta, sovint com a ajuda d’altres tractaments, com poden ser els implants dentals.


Judit Masdevall, Odontòloga Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut

Data publicació: Octubre 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: