Els tallers al CAP en pausa, però la comunitària no para

Durant el curs 2021-2022 no es faran tallers presencials al CAP degut a la pandèmia. La flama de la comunitària segueix activa, però amb el focus fora del centre.

La Covid-19 ens ha obligat a replantejar la nostra participació en la salut comunitària del territori. D’una banda, les mesures de seguretat fan que part de la nostra acció ja no sigui possible. Els centres de salut ja no poden ser un punt de trobada per a la comunitat. Degut a la pressió assistencial i el risc de contagi, la presencialitat al CAP ha passat a ser una modalitat entre les diverses disponibles, i es fomenta la utilització de l’atenció telefònica i la consulta virtual per aquells casos en els quals sigui possible. Per tal de poder millorar la resposta a les necessitats socials i comunitàries de la població i degut a l’augment de les peticions, hem incorporat una segona treballadora social sanitària (TSS) a l’equip. Ara comptem amb la Laia Vargas i la Laia Miralles com a TSS.

D’altra banda, la incertesa i la falta de recursos no ens permet planificar ni reformular a fons el nostre projecte de comunitària, per al moment. Malgrat les dificultats, seguim creient en la importància d’enfortir els llaços amb la comunitat i en fer accions de salut conjuntes. Aquestes raons ens porten a desplaçar l’oferta en educació sanitària a altres punts del barri (biblioteques, centres cívics, centres educatius…) en la línia apuntada per les activitats realitzades fora del CAP amb la nostra col·laboració o lideratge (com l’Escola de Salut de Sant Gervasi i el taller “la família, la millor escola”).

Com s’articula ara la nostra acció comunitària?

Degut al context de crisi sanitària, les nostres línies d’acció estan molt vinculades a allò que podem fer aprofitant les eines de comunicació digital:

  • Virtualització dels tallers pediàtrics. L’equip de pediatria ha reprès amb èxit via Zoom la visita prenatal i  les revisions pediàtriques grupals dels 6 i els 18 mesos, mentre que el curs d’alletament per a embarassades i famílies amb nadons s’han reprès, en grups reduïts, de manera presencial.
  • Mantenir el contacte amb el territori mitjançant la participació (virtual) a les xarxes comunitàries habituals. Seguim participant activament en les taules comunitàries de Vallcarca i Sant Gervasi, així com en els diversos de grups de treball del territori. Una de les accions estrella de les taules comunitàries són les escoles de les persones grans. Durant el curs 2020-2021 van prendre una nova forma amb molt bona acollida: caminades breus a l’aire lliure. Està previst repetir-les de cara al nou curs. Per participar-hi, contacteu amb Serveis Socials.

Per conèixer més a fons com va capgirar la pandèmia el nostre projecte de salut comunitària i com l’hem reorientat, podeu consultar la memòria de salut comunitària 2019-2020 al nostre web.


Mercè Aguilar Antón, Comunicació i RSC Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: Octubre 2021


Enllaços d’interès:

https://aprimariavsg.com/aprimariavsg/memoria-i-docs-dinteres/

https://www.barcelona.cat/infobarcelona/ca/les-caminades-de-lescola-de-la-salut-de-la-gent-gran-de-sant-gervasi-la-bonanova-i-el-putxet_1077408.html

https://aprimariavsg.com/aprimariavsg/category/tallers/


Pots descarregar aquest article en format PDF: