Cinquena onada! Prudència i responsabilitat

Nou pic de contagis en ple camí cap a la immunitat de grup. Vacunar-se és més que necessari per guanyar llibertats.

Els mesos de maig i juny vam viure una flexibilització progressiva de les mesures de contenció de la COVID-19. Amb l’arribada del bon temps, l’obertura d’espais i la represa d’activitat va esdevenir una alenada d’aire molt desitjada per tothom. Però la relaxació de les mesures i l’entrada de la nova variant Delta del virus SARS-CoV-2, molt més contagiosa, ha provocat un ràpid increment de contagis, principalment entre la població més jove, encara no vacunada.

La vacunació contra la COVID-19 a Catalunya va a bon ritme. Els vacunòdroms, punts de vacunació massiva adaptats, els Centres d’Atenció Primària i darrerament també les maratons de vacunació a determinats indrets, han permès que avui el 60,5% dels catalans ja té una primera dosi de la vacuna i un 51,4% la pauta completa. En termes absoluts, s’ha subministrat les dues dosis de la vacuna a 4.039.064 ciutadans i 4.765.023 ja tenen la primera dosi (segons dades del Departament de Salut del 19 de juliol de 2021).

Gràcies a la vacuna aconseguirem la immunitat de grup, ja que amb els anticossos que ens proporciona podem bloquejar el virus, reduir la seva propagació i nombre de contagis fins a xifres residuals. És moment doncs de seguir impulsant les campanyes de vacunació i la importància de vacunar-se per arribar a tota la població. Només així recuperarem les llibertats perdudes.

L’Atenció Primària torna a estar saturada i esgotada. Sembla difícil poder reprendre l’activitat assistencial habitual en temps de pandèmia. Els pics de la Covid posposen l’assistència no urgent i hi ha molta feina per fer, seguiments, controls, atenció a la cronicitat… Aquest és el gran repte d’avui: recuperar el ritme assistencial d’abans de la pandèmia, convivint encara amb el virus, i veient com s’adeqüen els nous models d’assistència (visites no presencials, ús de les noves tecnologies…) a les noves necessitats de salut i socials de cada territori. Cal consolidar les noves eines i maneres d’atendre els nostres pacients, per poder oferir una atenció integral de qualitat, centrada en la persona.

De nou, la cinquena onada de la pandèmia posa al descobert la importància de la Salut en tots els àmbits i en tots els col·lectius. Cal reconèixer i felicitar cada dia la gran tasca dels professionals sanitaris i també a totes i cadascuna de les persones que han dipositat la confiança en la ciència i en el sistema de salut. Gràcies per vacunar-vos, per protegir-vos i per protegir-nos.


Dr. Lluís Gràcia Pardo
Gerent AP Vallcarca-Sant Gervasi
Vicepresident ACEBA
V
ocal-president del Consell de Sector d’Atenció primària i Comunitària de La Unió i copresident de la Comissió d’Atenció Primària conjunta de La Unió i el CSC

Data publicació: juliol 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: