Els reptes de la vacunació de la Covid-19

La vacunació de la Covid-19 és una porta a l’esperança, però per obrir-la ha calgut un gran esforç. Infermeria és qui ha liderat el procés d’administrar-la a la població. Un treball en equip intens i en canvi continu per superar uns reptes que es presenten sense parar.

El gener del 2021 vam començar a vacunar als professionals del CAP i el 24 de febrer vacunàvem il·lusionades al primer pacient. Són dos moments fortament marcats per l’esperança d’encetar un nou capítol en la pandèmia de la Covid-19; un que ens acosti al final. Les infermeres Marga Méndez-Aguirre i Estefania Farret vam ser les encarregades de liderar aquest procés al CAP.

Com ens organitzem

Salut és qui indica a quina franja d’edat cal vacunar en cada moment i nosaltres organitzem la vacunació al CAP. És un treball en equip, ja que implica la participació dels responsables d’infermeria i RRHH per formar els equips de vacunació de cada torn, infermeria per administrar la vacuna, auxiliars d’infermeria per registrar les dosis i administratius per tal de citar a les persones usuàries.

Reptes de la vacunació

El principal repte és un marge de planificació molt estret. Cada setmana, Salut Pública ens lliura les dosis assignades. Fins que no tenim confirmació de la quantitat que rebrem, no podem planificar la setmana. Aquesta informació arriba dimecres o dijous, pel que només resten dos dies per organitzar la següent setmana. Per això, anem avisant a la població convocada progressivament.

Una altra dificultat és la conservació de la vacuna i el fet que cal administrar-ne dues dosis en un marge de temps determinat. Un cop obert un vial, s’han de fer servir totes les dosis, perquè sinó es fan malbé. Pel que si una persona citada no es presenta, aquest forat s’ha d’omplir per evitar que es perdi la dosi. Al final del dia ho quadrem tot, però per aconseguir-ho cal revisar tot plegat repetidament. Ha estat un procés de millora continuada, incorporant les recomanacions de pacients i personal per anar polint el circuit i a finals d’abril ja estàvem vacunant a més de 2.300 persones per setmana. Infermeria està fent un gran treball: vacunem un volum molt alt de dosis i a més seguim fent les tasques habituals… No hem deixat de fer res per vacunar.

La vacuna és segura i arribarà a tothom

Més del 90% dels professionals del CAP ens hem vacunat. Els riscos que comporta patir la Covid-19 són majors que els de la vacuna, pel que el benefici és innegable i recomanem convençudes vacunar-se.

L’avís de la cita de vacunació es realitza per SMS. Per això és important que actualitzeu les vostres dades de contacte a La Meva Salut. En rebre l’SMS comproveu si l’envia el CAP o Salut, ja que hi ha diverses convocatòries en marxa i així sabreu on us heu d’adreçar. Per consultar a quin grup d’edat estem vacunant, consulteu el web del CAP: www.aprimariavsg.com


Estefania Farret i Marga Méndez-Aguirre, Infermeria – Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: Juny 2021


Enllaços d’interès:

https://aprimariavsg.com/aprimariavsg/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/


Pots descarregar aquest article en format PDF: