Després de 365 dies i 365 nits:
 el projecte del nou CAP de Vallvidrera aturat per la pandèmia

El gener de 2020 es van iniciar les obres de remodelació del CAP de Vallvidrera. Malauradament l’arribada de la Covid-19 va aturar la construcció fins al proper mes de maig, moment en què es reprendrà de nou, per fer unes instal·lacions adequades a les necessitats sanitàries del moment.

Any 2020

El 7 de gener es tanca el CAP Vallvidrera i es trasllada la seva activitat al CAP Sarrià. El CAP de Les Planes roman operatiu sense canvis. El 12 de gener s’inicien les obres de remodelació del mercat de Vallvidrera, per convertir-lo en referent cultural per tots els barris de la muntanya. La data prevista d’inauguració és el mes de juny de 2021…

Però el mes de març es produeix la declaració de l’estat d’alarma a tot l’estat a causa de la pandèmia de la Covid-19 i amb ell l’aturada de totes les obres públiques del país.

La sacsejada sobre les nostres vides és dràstica i fa desaparèixer de cop la falsa seguretat en què vivíem instal·lats. La vida, un cop més, ens fa tocar de peus a terra i ens recorda la nostra fragilitat. La por s’instal·la a les nostres vides, ens separa de família i amics, limita els nostres moviments, els epidemiòlegs entren de ple a les nostres llars, aprenem nous “mantres” mascareta-distància-rentat de mans…

Any 2021, i ara què?

Tots hem fet un gran esforç d’adaptació. També els professionals de la salut hem viscut moments molt difícils i encara avui ens plantegem cada dia com seguir adaptant-nos a les situacions canviants, a les onades… És evident que en aquestes circumstàncies, res no serà com abans. Però tota situació de crisis, és també una oportunitat de millora i de replantejament del nostre fer diari.

Des del CAP hem canviat moltes coses, ens hem bolcat en fer la nostra actuació sanitària més comunitària treballant en el diagnòstic de salut del barri de Vallvidrera-Tibidabo-Les Planes, que aviat serà presentat a l’Ajuntament de Barcelona, teixint una xarxa amb els centres de tercera edat del barri, amb les escoles del districte, ampliant el personal amb gestors covid, amb més infermeria, més metges, més personal auxiliar.

En l’àmbit de les nostres agendes, fent més atenció no presencial, prioritzant les visites presencials necessàries, potenciant les visites de patologia aguda, reforçant el programa d’atenció domiciliària i fent l’equip més resolutiu, acordant amb l’Ajuntament la cessió d’espais per fer proves ràpides de diagnòstic, descentralitzant la vacunació de la grip per evitar aglomeracions, i moltes petites coses que ens han permès seguir al peu del canó….

A Vallvidrera, quan tornarem a tenir el Centre d’Atenció Primària obert?

Ara com ara, només us puc dir que no ho sabem. La pandèmia obligarà a repensar els equipaments perquè siguin operatius en aquestes circumstàncies i que no passi com al Centre Cívic de Vallvidrera que no pot obrir les seves sales per manca de ventilació.

El mes de maig es començarà l’adequació del nou espai. Serà, això si, un “nou” CAP, més adequat a la situació epidèmica actual, amb noves instal·lacions, distribució més racional dels espais d’atenció, equipament més modern, i segur que amb la mateixa o més il·lusió de tots els professionals de fer una bona feina. Esperem que aviat puguem obrir les portes del nou centre.

Mentrestant… campanya de vacunació contra la COVID-19

Com sabeu la vacunació es va iniciar amb els grups poblacionals més vulnerables, residents i personal sanitari de residències de persones grans i amb discapacitat, personal sanitari de primera línia, altres grups de sanitaris i sociosanitaris i persones amb gran dependència. Ja està vacunada també la població major de 80 anys i s’ha iniciat la de persones entre 70 i 79 anys.

Esperem poder continuar rebent prou vacunes per seguir vacunant a la resta de població. No dubteu que els vostres professionals estaran preparats.

La vacunació que fins ara es feia al centre de Can Fàbregas es farà al mòdul de Salut instal·lat al costat del CAP de Sarrià.


Jordi Garcia, Metge de família EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria

Data publicació: abril 2021


Enllaços d’interès:

Canal Salut. Vacuna Covid-19


Pots descarregar aquest article en format PDF: