L’emergència social davant la Covid-19

L’emergència social ha esclatat en paral·lel a la crisi sanitària. La pobresa creix i ataca als més vulnerables. Banc dels Aliments travessa el seu pitjor moment per l’alt increment de persones que necessiten ajuda.

El col·lapse de les UCI socials

Amb l’aparició d’aquesta pandèmia, el conjunt de la població i professionals hem vist com el sistema sanitari va arribar al punt del col·lapse, afectant a la disponibilitat de llits d’UCI i d’hospitalització. Mentrestant, i en silenci, s’ha anat gestant la crisi social, portant pèrdues massives de llocs de treball, la contracció de les economies i una pèrdua de mitjans de subsistència.

Encara és aviat per a mesurar els efectes socials de la Covid, però un aspecte clar és que la pandèmia està profunditzant les diferències socials i el cop més fort, segons els experts, recaurà sobre els més vulnerables, no només pels efectes econòmics, sinó també perquè estan més exposats a contagiar-se.

La pobresa creix al ritme dels contagis de Coronavirus, fet que provoca la saturació i col·lapse en aquest cas, de les “UCI Socials”.

La pandèmia ataca als més vulnerables

La Covid-19 afecta per igual a tothom en clau de salut, però en termes socioeconòmics, no afecta a tots per igual degut a les desigualtats entre les classes socials.
El 17 d’octubre va ser el “Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa”, aquest any, cobra especial rellevància si tenim en compte les dades del Tercer Sector i el Banc d’Aliments a on retraten una situació “al límit” perquè als usuaris que habitualment atenien, s’hi han sumat set-centes mil persones. Les conegudes “cues de la fam” creixen enormement, davant dels
ERTES, els ERE, la manca d’ajudes, la lentitud dels tràmits i la fi dels estalvis de moltes famílies que s’han vist sense ingressos durant els darrers mesos.

Pobresa i gènere

L’augment de la pobresa ocasionat per la pandèmia farà visible la bretxa de la mateixa entre gèneres, més dones que homes cauran a la pobresa extrema. Un informe publicat recentment demostra que la pandèmia sumirà a 96 milions de persones en la pobresa extrema l’any 2021, de les quals, 47 milions són dones i nenes. Davant d’aquesta incertesa i el creixent col·lapse de les UCI Socials, cal que les administracions públiques destinin diners a l’emergència social i de manera equiparable als destinats per a l’emergència sanitària. Calen polítiques públiques que puguin garantir els drets socials i les oportunitats a les persones més vulnerables.

“Per a molts, la nova realitat és una nevera buida”

La Campanya del Gran Recapte d’Aliments 2020 va fer evident la situació de precarietat alimentària que pateixen moltes famílies des de la irrupció de la Covid-19. El 2021 tampoc serà un any fàcil, per això cal l’ajuda i la solidaritat de la ciutadania per poder garantir el repartiment d’aliments a totes les persones que ho necessiten. 

Sense ingressos per allò més bàsic

Des de l’inici de la pandèmia per la Covid-19, cada vegada més persones que no havien fet mai ús de Serveis Socials es troben sense recursos per allò més bàsic, alimentar-se.

A conseqüència de la creixent demanda d’aliments, que ha augmentat en més d’un 40%, els Bancs dels Aliments travessen el pitjor moment des de la seva creació, amb xifres rècord de persones ateses que necessiten ajuda per poder tirar endavant.

En moments d’emergència social, cal ser més solidaris que mai per continuar repartint aliments a les persones més vulnerables.

Banc dels Aliments, 30 anys aprofitant aliments de manera solidària

Des de la seva creació l’any 1987, el Banc dels Aliments lluita contra el malbaratament alimentari, recollint i recuperant excedents alimentaris aptes pel consum humà i fent-los arribar a persones en situació de precarietat alimentària, mitjançant la xarxa d’entitats socials adherides per tot el territori (de consum -menjadors socials, residències, pisos tutelats…- o de repartiment d’aliments).

Els aliments s’aconsegueixen a través de les subvencions rebudes de la Unió Europea, també de la recuperació d’aliments evitant el seu malbaratament (fruites i verdures del sector agrari, productes de la indústria alimentària rebutjats pels circuits comercials, d’empreses de restauració…), i sobretot gràcies a les donacions de la ciutadania i de les empreses (recollides d’aliments o donacions monetàries).

Amb l’ajuda i la solidaritat de tothom podem contribuir a fer que l’activitat de Banc d’Aliments no s’aturi i se segueixin repartint aliments a les persones més necessitades.


Olalla Montón Lozano, Treballadora Social Sanitària CAP Roger de Flor – EAP Dreta de l’Eixample  / Twitter: @caprogerflor

Data publicació: febrer 2021


Enllaços d’interès:

https://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2020/09/gender-equality-in-the-wake-of-covid-19

https://www.bancdelsaliments.org/ca   

https://www.bancdelsaliments.org/ca/donacio/


Pots descarregar aquest article en format PDF: