Gestors covid. Nous perfils professionals per fer front a la pandèmia

Què has de fer si has estat un contacte estret d’un cas de covid-19? Trucar al CAP. Si tens símptomes, s’encarregarà medicina de família o infermeria. Si no en tens, el que cal posar en marxa no és l’assistència mèdica, sinó els mecanismes per frenar el contagi. Aquesta és tasca dels gestors covid.

Quina és la tasca dels gestors covid?

Al nostre CAP tenim 2 tipus de gestors covid, els rastrejadors i els encarregats d’atendre les trucades de pacients que expliquen un contacte estret amb un cas de covid-19 positiu.

Els gestors covid rastrejadors han estat contractats i formats específicament per fer el rastreig de contactes entre els pacients assignats al nostre CAP i fer la declaració de casos a Salut Pública en coordinació amb l’equip assistencial del centre.

Per donar suport en el cribratge de casos, gran part de la unitat d’atenció a l’usuari ha rebut una formació específica per aplicar els protocols de gestió de la covid-19. D’aquesta manera en atendre les trucades que rebem al centre, poden detectar quan un cas es considera de risc, identificar quan cal programar una prova diagnòstica (i programar-la) i informar als pacients de les pautes a seguir.

Per què s’ha creat aquesta figura?

El gran volum de trucades referents a contagis de coronavirus va fer necessari que la unitat d’atenció a l’usuari comptés amb una formació específica per aplicar els protocols oficials de detecció i gestió de la malaltia. La tasca dels dos tipus de gestors covid de control de contagis permet que els professionals de medicina i infermeria tinguin més temps disponible a les seves agendes per aquelles persones que tenen símptomes, siguin o no de coronavirus SARS-CoV-2.

Com beneficia a les persones usuàries? 

La feina dels gestors permet que puguem atendre més ràpidament a la població per poder frenar els contagis. Les intervencions dels gestors són menys complexes, ja que no impliquen atenció clínica, pel que són més ràpides. Aquesta reducció del temps d’espera disminueix la incertesa i el perill de propagació.

La importància de l’aïllament 

Si una persona ha estat un contacte estret, s’ha de quedar a casa i trucar al seu centre d’atenció primària per notificar el cas. La necessitat d’aïllament no comença en fer-se la prova diagnòstica, sinó quan apareix el risc d’haver-se contagiat de covid-19.

Quan es fa una prova PCR al nostre CAP, si el resultat és positiu, s’informa via telefònica en 24h per un professional assistencial. Si és negatiu, el pacient rep un SMS en 48h i a més pot consultar els resultats a La Meva Salut.

És molt important tenir en compte que si hi ha hagut risc de contagi, encara que la PCR sigui negativa, cal mantenir l’aïllament. La PCR es farà durant aquests 10 dies de quarantena. L’aïllament és essencial per trencar les cadenes de transmissió. Això significa que si hem d’estar aïllats a casa, també ho hem d’estar de la resta de convivents. Cal recordar que els àpats són moments d’elevat risc de contagi.

Seguir aquests procediments és clau perquè puguem detectar nous contactes i frenar els contagis.

Evitem la desinformaciói la propagació de notícies falses, el millor és consultar les fonts d’informació oficials. Al web Canal Salut Coronavirus SARS-CoV-2 de la Generalitat de Catalunya trobareu tota la informació sobre els protocols i mesures vigents, així com consells per prevenir la malaltia.


Mercè Aguilar Antón, Comunicació i RSC Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: febrer 2021


Enllaços d’interès:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/

https://www.fersalut.cat/2020/06/24/nou-model-datencio-primaria/

https://www.fersalut.cat/2020/10/22/aprofita-tots-els-serveis-de-lacces-digital-a-la-teva-salut/

Pots descarregar aquest article en format PDF: