La Unitat de Geriatria al Cap Roger de Flor, al servei de les residències

La Unitat de Geriatria del Cap Roger de Flor va néixer l’any 2003, per assistir a les persones ingressades a les residències de la zona i que freqüentment presenten complexitat clínica.

Les residències, com espais que substitueixen la llar, estan preparades per cuidar i acompanyar a les persones grans en el seu procés d’envellir, però no són centres sanitaris. Han viscut situacions per les quals no estaven preparades i la major seqüela post primera onada és la por a tornar a viure el mateix.

Les conseqüències immediates són la sobreprotecció dels usuaris, que es tradueix en la dificultat per recuperar certa normalitat vers la seva vida social, amb el conseqüent perjudici per a la salut emocional de les persones grans.

La resposta del personal de les residències de la nostra zona ha estat magnífica.

El nostre primer cas Covid fou el Sr. Carles, que va començar amb diarrea i febre. Vam iniciar tractament simptomàtic dirigit a evitar la deshidratació. A les 24h el Sr. Carles va requerir trasllat hospitalari per insuficiència respiratòria i a les 48h va morir.

Es fa difícil expressar amb paraules la sensació d’impotència que tenim tots els professionals davant aquests casos.

Treball col·laboratiu, element clau per combatre la pandèmia

Fa quinze anys que treballem amb les residències de la zona. Aquesta llarga col·laboració ha estat determinant per fer front a la pandèmia.

Conèixer les fortaleses i debilitats de cada centre, tenir establerta una relació de confiança i de treball coordinat, sens dubte han ajudat, tot i les incerteses, el desconeixement i les limitacions de recursos que ha calgut vèncer.

Aprenentatge a marxes forçades

Durant la primera onada, les residències en temps rècord van haver d’organitzar-se. Van separar zones, van aprendre l’ús dels EPIs, van reforçar les tasques de neteja; cada dia feien el registre dels símptomes i constants de tots els usuaris; i els hi realitzaven el suport emocional davant l’aïllament vers els seus familiars, entre moltes més tasques. I tot això, en molts casos amb mancança de personal perquè van ser ells en molts centres, els primers a caure malalts.

Adaptant-nos a nous reptes per a l’atenció

A la nostra Unitat vam allargar l’horari amb disponibilitat total de dilluns a diumenge. Vam formar i supervisar al personal de les residències. Vam visitar els malalts. Vam acompanyar i atendre els casos de final de vida i oferir suport emocional tant al personal com als familiars que ho van requerir. Quan van arribar les PCR vàrem realitzar els cribratges massius, tant dels professionals com dels usuaris. Però sobretot i sens dubte el més important, vam fer equip amb les residències de la nostra zona per fer front a la complexitat del moment.

Les dades al nostre territori

A moltes publicacions, les xifres de mortalitat en persones institucionalitzades era del 40%, en canvi en la nostra zona, durant la primera onada, de les 35 residències (amb un total de 938 places) la mortalitat va ser del 16%.  Al maig, els cribratges amb PCR i serologies, van detectar un 35% d’usuaris positius i només un 12% dels malalts van requerir trasllat a hospital, la majoria van poder atendre’s amb èxit a la mateixa residència.

El nostre deure (i el de tots) és cuidar tant de la salut física com emocional dels nostres residents.

Que la por no impedeixi veure els arbres

Tant les residències com nosaltres, estem més i millor preparats. Però la primera onada va ser molt dura, tant físicament com emocionalment, i ha quedat el dolor i la por a tornar a viure el mateix. Però la por no pot servir d’excusa per extremar mesures de distanciament social, que són nefastes per la salut emocional de les persones grans que atenem. Caldrà treballar i realitzar el suport emocional adequat a les direccions i al personal dels centres que ho requereixin, per tal de restablir la confiança necessària per a recuperar certa normalitat.


Ester Parra Aresté, Responsable Unitat de Geriatria CAP Roger de Flor – EAP Dreta de l’Eixample / Twitter: @caprogerflor

Data publicació: febrer 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: