Refredat, Grip o Covid-19. Aprenem a diferenciar-los

En els refredats, la grip i la Covid-19 els símptomes són molt similars i distingir-los és un gran repte en molts casos. Aquest any és fonamental utilitzar tots els mitjans disponibles per prevenir el contagi.

Cada any amb l’arribada de les baixes temperatures és habitual patir o conèixer a algú que pateix un refredat o una grip, però enguany és diferent i un nou element hi participa: la Covid-19. Nou mesos després de ser declarada la pandèmia, i després de canvis en l’estil de vida per a una nova normalitat, se’ns presenta el repte de la convivència entre el nou virus i els ja coneguts.

Una semblança raonable

És cert que els refredats, la grip i la Covid-19 són causats per virus, però hi ha més de 5.000 tipus de virus descrits.

  • La Covid-19 la causa el virus tipus Coronavirus ​​SARS-CoV-2.
  • La grip és causada per diferents tipus de virus tipus Influença, amb soques variables cada any, per això cada any ens hem de tornar a vacunar.
  • El refredat comú és causat per múltiples tipus de virus, entre ells l’Adenovirus, el Rinovirus, el Coxsackievirus i fins i tot algun tipus de virus Influença i Coronavirus diferent de l’actual, tan variats que no és possible desenvolupar una vacuna específica.

En cap cas es tracten amb antibiòtics, ja que aquests només són efectius en infeccions per bacteris, que de vegades poden coexistir. Per tant ara per ara el tractament fonamental és el dels símptomes.

En tots ells el contagi és a través de petites gotes que expulsa la persona malalta, fins i tot 1 dia abans de presentar símptomes. Per això la prevenció inclou en tots els casos l’ús de mascaretes adequades i el rentat de mans, així com el distanciament social, i romandre a casa si s’està malalt prevé qualsevol d’ells i limita la propagació de les malalties.

Els símptomes diferencials  

El refredat comú no sol presentar febre i sí congestió de les vies respiratòries altes, però tant la grip com la Covid-19 poden causar febre -o no-, tos, dolor corporal i fins i tot vòmits i diarrea. La Covid-19 freqüentment s’associa a pèrdua de gust (agèusia) o d’olfacte (anòsmia) -no descrits en la grip- i en molts casos són asimptomàtics però igualment capaços de transmetre la malaltia.

En definitiva, pot ser molt difícil diferenciar un quadre d’un altre, per la gran varietat de manifestacions de la Covid-19. Per tant, si els símptomes no poden ser explicats clarament per un altre procés, com per exemple una al·lèrgia que cursi només amb mucositat nasal, caldrà consultar-ho a un professional sanitari.

Algunes dades objectives 

Fins ara s’han confirmat més de 42,8 milions de casos de Covid-19 arreu del món, mentre que la grip sol infectar a 1.000 milions de persones cada any. Si bé podria semblar menys important, s’han reportat més d’1 milió de morts per Covid-19 al món, mentre que cada any moren entre 290 mil i 650 mil persones per causes relacionades amb la grip. S’estima que la taxa de mortalitat per Covid-19 pugui ser 10 vegades o més la de la grip.

La vacuna de la covid-19 encara no està disponible per a tothom, però la vacuna de la grip si, com cada any, i és capaç de prevenir les soques més perilloses i reduir la severitat i durada de la malaltia.

És particularment important vacunar-se aquest any, especialment les persones de més de 60 anys, aquelles amb condicions de salut que poden presentar complicacions (asma, hipertensió, obesitat mòrbida, diabètics, insuficiència renal, immunodeprimits…), les embarassades i personal amb exposició laboral-convivència de risc.


Patricia Montenegro Lafont, Metgessa de família EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CAPSarria

Data publicació: Desembre 2020


Enllaços d’interès:

Agència de Salut publica de Catalunya. Vacunación antigripal

OMS. Similarities and differences-covid-19 and influenza

John Hopkins Medicine org. Coronavirus disease 2019 vs. The flu


Pots descarregar aquest article en format PDF: