La vacuna de la grip: posa-te-la!

Sabem que el virus del refredat no és el mateix que el de la grip, tot i que els dos afecten les vies respiratòries. És important conèixer les diferències i prendre mesures preventives per evitar el contagi.

Grip o refredat?

La GRIP pot durar fins a tres setmanes, té un inici brusc, cursa amb febre alta (39-40 ºC), mal de cap, dolor muscular, pèrdua de gana, tos seca, esgarrifances. En infants pot ocasionar diarrea i vòmits.

El REFREDAT dura uns dies, cursa amb poca febre, mal de cap, secreció nasal, nas tapat, mal de gola i esternuts, tos freqüent i cansament.

Tant la grip com el refredat es contagien en tossir, parlar, amb el contacte de la pell i estris contaminats.

El refredat no causa complicacions greus, però la grip, tot i que la majoria de les vegades és lleu, pot tenir conseqüències importants especialment en persones grans, embarassades i persones de totes les edats amb malalties cròniques (diabetis, malalties pulmonars i cardiovasculars). La vacuna de la grip és una de les mesures preventives de què disposem per evitar el contagi.

Per evitar el contagi es recomana: la higiene de mans, ventilar espais tancats i utilitzar mocadors d’un sol ús.

Per què ens hem de vacunar cada any?

Els virus canvien cada hivern. La vacuna activa el nostre sistema immunitari produint anticossos per eliminar el virus quan arriba l’epidèmia. La vacuna no pot provocar la grip, ja que conté fragments del virus morts. No produeix refredats, els constipats apareixen perquè també circulen altres virus respiratoris.

La protecció de la vacuna dura almenys la temporada de grip i disminueix amb el temps. La vacuna és efectiva en reduir complicacions i la mortalitat associada en la població de risc. Les persones que es vacunen no és que no puguin posar-se malalts o agafin la grip més fluixa, sinó que tenen una probabilitat molt més baixa de contagi.

Principals grups de risc i recomanació de la vacunació

  • Persones d’edat igual o superior a 60 anys.
  • Persones de qualsevol edat amb malalties cròniques (cardiovasculars, diabetis, respiratòries…).
  • Dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació. La vacuna protegeix la mare i el nadó, especialment en els 6 primers mesos de vida.
  • Personal sanitari.
  • Persones que treballen en serveis públics essencials: cossos de seguretat, bombers, mestres…
  • Persones que per la seva ocupació treballen en institucions geriàtriques o en centres d’atenció a malalts crònics, especialment les que tinguin contacte continu amb persones vulnerables.

Si ets vacunes, sempre estaràs més protegit.


Sara Esteve Lucena, Infermera Cap Balenyà – EBA Centelles / Twitter: @EbaCentelles

Data publicació: Novembre 2019


Informació addicional d’interès:

La grip. Revista FerSalut.

La vacuna de la grip. Revista FerSalut.

Canal Salut. Un hivern sense BRRR.