L’alcohol és responsabilitat de tothom

Tothom té un paper molt important en la prevenció i sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. En el marc del Dia Sense Alcohol, que és el 15 de novembre, s’ha impulsat per sisè any consecutiu la campanya de la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, que enguany tindrà lloc de l’11 al 17 de novembre de 2019.

Des de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’ha impulsat la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, sumant-se a la mobilització de la societat civil europea amb l’anomenada Awareness Week Alcohol Related Harm (Setmana de Conscienciació sobre el Dany relacionat amb l’alcohol (AWARH)).

Aquesta iniciativa es va engegar el 2013 per un grup d’organitzacions afins, amb la finalitat d’oferir un enfocament integrat dels danys relacionats amb l’alcohol. L’objectiu de la setmana és sensibilitzar els responsables polítics dels danys causats per l’alcohol i la necessitat d’un enfocament integrat, dins la Unió Europea, per fer-hi front.

Jo m’hi adhereixo

Durant el 2018 es va impulsar la campanya, “L’alcohol és responsabilitat de tothom”, amb la iniciativa “Jo m’hi adhereixo”. Aquesta campanya vol mostrar que la prevenció i sensibilització sobre els riscos de l’alcohol no només està en mans dels professionals de la salut i les administracions, sinó que tota la comunitat hi té un paper molt important.

Per aquest motiu, es posa l’accent en la importància de la prevenció comunitària per part de tots els agents socials: les administracions, els municipis, els organitzadors de festes, els productors de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, els professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les amistats i un mateix.

Alhora la campanya apel·la a la responsabilitat que té tota la societat envers l’alcohol i els danys que ocasiona, per a un mateix i per a terceres persones, tant a nivell de salut, com a nivell social i econòmic.

A Catalunya, un 10% de les persones entre 15 i 64 anys beu cada dia i 1 de cada 5 joves entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat en els últims 30 dies.

Alcohol i Salut

Segons l’Informe Mundial de Situació sobre Alcohol i Salut 2018, publicat per l’OMS, l’any 2016 van morir més de 3 milions de persones com a conseqüència del consum nociu d’alcohol, que representa 1 de cada 20 morts. Més de tres quartes parts d’aquestes morts corresponien a homes.

En el gràfic es mostra la distribució en percentatges de les morts atribuïdes a l’alcohol segons malalties l’any 2016. (Font: Informe Mundial de Situació sobre Alcohol i Salut l’any 2016, OMS 2018).

De totes les morts atribuïbles a l’alcohol, el 28% van ser com a conseqüència de lesions, com les causades per accidents de trànsit, autolesions i violència interpersonal; el 21% per trastorns digestius; el 19% a causa de malalties cardiovasculars; i la resta de malalties infeccioses, càncers, trastorns mentals i altres afeccions.

L’alcohol té molts efectes col·laterals no directes sobre la salut de les persones.


Montse Gonzalo, Infermera CAP Les Hortes – EAP Poble sec / Twitter: @CAPLeshortes / Facebook: CAP Les hortes

Data publicació: octubre 2019


Informació addicional d’interès:

Campanya “L’alcohol és responsabilitat de tothom”

Iniciativa “Jo m’hi adhereixo”.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Alcohol i embaràs. No passa res per una copa? – ferSalut

Comments are closed.