Menopausa, ja no sóc la mateixa?

El 18 d’octubre és el Dia Mundial de la Menopausa i per celebrar-ho volem fer una aproximació d’aquest moment vital de les dones que està envoltat de mites i creences.

Què és la menopausa?

La menopausa és l’etapa d’envelliment reproductiu on es produeix la desaparició de la menstruació. La paraula menopausa, prové del francès “ménopause” i de dues arrels del grec: “mens” que vol dir mensualment i “pausi” que vol dir pausa. Com indica el seu nom, la menopausa és el moment on la capacitat reproductiva de les dones desapareix.

En néixer totes les nenes tenen una reserva de 500.000 òvuls aproximadament, que anirà disminuint al llarg de la vida. Els òvuls són els encarregats de produir la gran majoria d’estrògens del nostre cos i tenen una funció molt important en la reproducció, fent créixer de forma mensual la nostra matriu perquè si algun dels òvuls és fecundat, s’enganxi i comenci l’embaràs.

Quan, com i per què es produeix?

Quan la dona es queda sense òvuls, deixa de produir aquests estrògens i la matriu deixa de créixer cada mes i, per tant, ja no hi haurà més menstruacions, iniciant-se així la menopausa.

Habitualment, la menopausa esdevé entre els 45 i els 55 anys, però pot començar a partir dels 40 anys, sent una menopausa precoç i pot sobrepassar els 55 anys, sent aleshores una menopausa tardana.

Prèviament a la desaparició de la menstruació o que el període comenci a ser irregular, les dones poden presentar símptomes com sufocacions, insomni… que poden durar fins a 10 anys després de l’última menstruació. Aquests símptomes se’ls coneix com climateri.

Es considera que la menopausa està establerta quan fa més de 12 mesos que la dona no té menstruacions.

Com diagnosticar-la des de la consulta?

Quan les dones comencen a tenir el període de forma irregular o quan fa uns mesos que han deixat de tenir-lo, el seu metge/essa pot demanar una analítica per valorar els nivells hormonals (hormona luteïnitzant (LH) i hormona fol·liculoestimulant (FSH), i així confirmar-ho.

L’efecte dels estrògens. Quins són els símptomes?

Molts són els canvis que es produiran en el cos femení amb la retirada de les menstruacions i la baixada dels estrògens.

 • Alguns dels símptomes més coneguts són: les sufocacions i insomni, disminució del desig sexual, sequedat vaginal i de boca i pèrdua de calç en els nostres ossos (coneguda mèdicament com a osteopènia o en un grau més avançat com osteoporosi).
 • Altres símptomes menys coneguts, o dels que se’n parla menys, són: els canvis d’humor, tristor davant el canvi de cicle de vida, incontinència urinària, augment del risc de patir alguna malaltia cardíaca.

Com pot ajudar-me el meu metge/essa?

Des de la nostra consulta, podem oferir a les pacients tractaments específics per molts d’aquests símptomes:

 • Sufocacions:
  • Lleus: canvis d’estils de vida, suplements de soja i vitamina E, Serelys® (extracte de pol·len + vitamina E).
  • Moderades/Greus: anticonceptius i algun tipus d’antidepressiu.
 • Símptomes vaginals:
  • Les cremes amb estrògens vaginals han demostrat eficàcia, però s’ha de vigilar amb el risc de càncer endometri.
  • La utilització de lubricant durant les relacions sexuals també ha demostrat millorar molt les molèsties vaginals.
 • Osteopènia o Osteoporosi:
  • El suplement de calci i vitamina D ha demostrat ser el més eficaç en la prevenció de fractures per osteoporosi. La dosis recomanada per dia és de 1200 mg calci i 800 UI de vitamina D.
  • És important també valorar realitzar un estudi de la densitat mineral òssia de les pacients sobretot si hi ha antecedents familiars en mare o germanes amb osteoporosi.

Per acabar, és important recordar que una dieta sana i equilibrada basada en la dieta mediterrània i també fer exercici de forma regular, ajudaran a mantenir un pes correcte i contribuiran a fer que aquest canvi en la vida de la dona sigui més lleuger.


Dra. Cristina Ramírez Maestre, Metgessa de Família CAP Roger de Flor – EAP Dreta de l’Eixample / Twitter: @caprogerflor

Data publicació: octubre 2019


Informació addicional d’interès:

Diagnóstico y tratamiento de la perimenopausia y la postmenopausia.

Efectos del desequilibrio de estrógenos.

Recomendaciones nutricionales en la menopausia.