Compartim el temps de lleure, enfortim els vincles

Fer activitats conjuntes d’oci amb la família ajuda a fomentar les relacions personals, millorar la comunicació en un ambient distès i, en definitiva, reforçar els vincles afectius amb el nostre entorn.

El lleure en família fa salut!

Les vacances són una oportunitat per trobar-nos i compartir plegats bons moments. Museus, parcs, casals, cases de colònies… l’oferta d’indrets és múltiple i variada. Únicament cal buscar el més adequat per a cada família i mantenir-se en una actitud positiva que potenciï l’entusiasme i fer pinya amb tots els membres de la família. Pren nota dels seus beneficis:

  • És cultura i coneixement. Afavoreix el coneixement i l’estimació pel territori i la cultura, el respecte al medi ambient; i estimula les relacions personals.
  • És criança positiva. L’activitat de lleure compartit, sense presses, amb sortides i jocs, permet a pares i mares crear un espai de relació que enforteix vincles. Jugar junts afavoreix l’aflorament espontani d’emocions compartides.
  • És aprenentatge. L’activitat lúdica rica en propostes fa possible un creixement harmònic del cos, és a dir, millora la intel·ligència, l’afectivitat, la sociabilitat i la creativitat dels infants.
  • És prevenció. La trobada i el coneixement mutu de persones diferents de la nostra comunitat contribueix a la interrelació cultural i a la cohesió social.
  • Més enllà del consum. Les famílies agraeixen l’oferta d’activitats de lleure que incorporin un model didàctic amb component educatiu.
  • És diversió. El lleure, sobretot, és una activitat que produeix plaer i distreu de les preocupacions i de l’avorriment!

L’any passat el Dia Internacional de les Famílies, organitzat per la Generalitat de Catalunya, es va dedicar al lleure en família, amb l’objectiu de fomentar el temps compartit en família que enforteixi els vincles en un espai relaxat i de gaudi.

Què farem? Planifiquem l’activitat

Possibles experiències per compartir plegats:

  • Activitats a l’aire lliure: itineraris, rutes, passejades, visites a espais naturals i indrets singulars, vacances a llocs d’interès turístic, cultural i lúdic.
  • Cultura, espectacles i tallers: museus, exposicions, visites a espais d’interès històric i artístic, espectacles de teatre, música, dansa, poesia i tota mena d’arts escèniques destinades als infants i a les seves famílies.
  • Esport i jocs: festes i trobades esportives, i espais de joc familiar.
  • Ciència i tecnologia: activitats de divulgació científica a museus i fundacions.

Programa ‘Vacances en família’. La Generalitat de Catalunya ofereix des de l’any 2005 estades familiars a preus avantatjosos en els establiments de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya durant els períodes de ponts, vacances i caps de setmana.


Elena Boira Orantes, Responsable d’Actuacions de Suport a les Famílies, Direcció General de Famílies. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Data publicació: Juliol 2019


Informació addicional d’interès:

Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya

Programa Vacances en família

Turisme familiar (Gencat.cat)

Dia Internacional de les Famílies 2018

Web de famílies. Generalitat de Catalunya.