Com reconèixer les cataractes

A mesura que la vida avança i els anys passen, comencem a notar certs canvis que són part natural de l’envelliment. Pot ser que les nostres articulacions ja no siguin tan flexibles com abans o que la nostra audició no sigui tan bona com solia ser. També la nostra visió pot ser menys nítida que abans.

Estigues atent als canvis a la teva visió a mesura que envelleixes

Una de les causes de la disminució de la visió en l’edat avançada són les cataractes. Prop de la meitat dels majors de 80 anys té cataractes, han consultat el metge per aquest problema de salut o s’han sotmès a una cirurgia de cataracta.

En aquesta situació el cristal·lí, la lent natural de l’ull, es torna opac, de manera que la seva visió es torna borrosa o es poden percebre halos al voltant de les llums en conduir de nit. Si no es tracten, les cataractes poden limitar enormement la visió. De fet, les persones que tenen cataractes en un estat molt avançat quasi no poden distingir entre la llum i la foscor.

Símptomes de les cataractes

Consulti amb el metge de família si presenta qualsevol d’aquests símptomes, i es valorarà la necessitat d’acudir a l’oftalmòleg:

 • Visió borrosa o doble.
 • Els colors semblen destenyits, groguencs o marronosos.
 • Els reflexos de fars, làmpades o del sol es veuen molt brillants. Apareix un halo al voltant de les llums.
 • Poca visió nocturna.
 • Visió doble o imatges múltiples en un ull. (Aquest símptoma pot desaparèixer a mesura que la cataracta creix).
 • Canvis freqüents en la graduació de les seves ulleres o lents de contacte.

Què puc fer abans d’operar-me?

Els símptomes primerencs de les cataractes es poden millorar amb l’ús d’ulleres ben graduades, llums més brillants per llegir i realitzar les activitats domèstiques diàries, ulleres de sol que no reflecteixin a l’hora de fer activitats a l’aire lliure o lupes per veure de prop. Si aquestes mesures no ajuden, la cirurgia és l’única opció eficaç de tractament.

Com i quan s’operen les cataractes?

A la cirurgia, s’extreu el cristal·lí opac i se substitueix per una lent intraocular que es col·loca en el mateix lloc de l’ull on estava el cristal·lí. Aquesta lent intraocular es fabrica específicament per cada un dels ulls de cada pacient.

La intervenció quirúrgica per tractar les cataractes es troba entre els procediments més freqüents realitzats al nostre país. La majoria dels pacients es recuperen en unes poques setmanes i en molts d’ells la vista millora en pocs dies.

La decisió de fer-se una operació de cataractes és personal i s’ha de prendre acordadament amb l’oftalmòleg. La majoria d’experts recomanen operar les cataractes únicament quan la pèrdua de visió interfereixi amb les activitats diàries, com conduir, llegir o veure la televisió.

Es poden prevenir les cataractes?

 • Es recomana utilitzar ulleres de sol i un barret d’ala ampla en les activitats a l’aire lliure per protegir els ulls contra els perjudicials rajos ultraviolats del sol.
 • Els investigadors també creuen que una bona nutrició pot ajudar a reduir el risc de cataractes relacionades amb l’edat. Es recomana menjar molts vegetals de fulla verda, fruites, nous i altres aliments saludables amb propietats antioxidants.
 • No fumi: el tabac accelera el desenvolupament de cataractes.
 • Si pateix diabetis, es recomana mantenir un control estricte dels nivells de sucre en sang.
 • Hi ha alguns fàrmacs que acceleren l’aparició de cataractes, com els corticoides. Consulti amb el seu metge la necessitat o no de prendre’ls.

Dr. Salvador Giménez, Metge de família EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes / @CapSarria

Data publicació: Maig 2019