Extraccions pediàtriques. Recomanacions per a pares i mares: com preparar a un infant per a una extracció sanguínia

L’analítica de sang és una prova de laboratori que analitza els principals components de la sang. No és un procediment agressiu, però la gran majoria dels nens ho associen amb el dolor, per la qual cosa els genera por i ansietat. El temor dels infants davant la veno-punció de vegades supera el que senten davant d’altres procediments.

Què poden fer els pares i mares per ajudar

És recomanable la presència dels familiars, sempre que segueixin les recomanacions del personal sanitari, ja que poden ser de molta ajuda i contribuir a fer que el nen estigui més tranquil i se senti acompanyat.

Cal adaptar les explicacions o l’actitud dels pares a cada edat:

  • Lactants. Perceben l’estat d’ànim dels pares, per la qual cosa és recomanable que tant els adults com el nadó intentin estar en un ambient tranquil abans de la realització de l’analítica.
  • Nens i nenes de fins a 12 anys. A mesura que maduren es pot interactuar amb ells de forma més complexa. Cal començar explicant de forma més senzilla per què es va al centre sanitari, sense espantar el nen, donant argumentsbreus i simples. Cal no enganyar-los mai respecte al dolor: han de saber que sentiran una punxada, amb lleuger dolor, durant uns segons, però cal assegurar-los que no hi ha res a témer. Per facilitar la confiança i l’empatia amb el personal sanitari, és important que en cap cas es faci servir la paraula “punxada” com amenaça, amb expressions com ara: “si no et portes bé, la infermera et punxarà”.
  • Adolescents. El grau de maduresa i el desig d’independència d’aquests pacients fan que necessitin informacions més detallades sobre els procediments i les raons pels quals es realitzen.

La distracció durant l’extracció sanguínia sol ser útil per a qualsevol nen i nena, això dependrà de l’edat de cada un.

En finalitzar la prova és molt important reconèixer l’enteresa dels petits, tant dels pares com del personal sanitari.

Per què la immobilització

No tots els infants han de ser immobilitzats quan se’ls realitza una extracció. No obstant això, en cas que sigui necessari, és important entendre que la immobilització és una pràctica recomanada per assegurar l’èxit de la prova i garantir la seguretat del menor.


Cesar Prieto, Infermer CAP Les Hortes – EAP Poble Sec / Twitter @CAPLesHortes / Facebook: CAP Les Hortes