XXI JORNADES ACEBA: Fem xarxa i compartim coneixement en salut a l’Alt Urgell

26 d’octubre de 2018

La Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell ha aplegat 140 professionals de la salut en la Jornada anual de les EBAs. Durant tot el dia s’han realitzat 10 ponències al voltant de 3 grans eixos de debat.

Autogestió: Les EBAs tenen capacitat de gestionar-se al 100% tots els recursos de què disposen. Els seus indicadors i grau de compliment els fixa el Departament de Salut (CatSalut).

Professionalisme: Les EBAs ofereixen serveis de salut de qualitat, adaptats a les necessitats de la seva població de referència. Treball de rigor i excel·lència.

Economia social: Les EBAs promouen un major grau d’implicació dels professionals en el procés de desenvolupament, racionalització i optimització del sistema sanitari públic.

Enguany Pediatria dels Pirineus ha estat l’entitat organitzadora de les Jornades ACEBA 2018

Treball en equip: qualitat i millores a debat

Pediatres, infermeres, administratius, el grup d’Indicadors d’ACEBA i el grup RSE ACEBA comparteixen coneixement, metodologies de treball, preocupacions i fan propostes de millora en diferents grups de treball.

Experiències innovadores: la diversitat ens enriqueix!

S’han presentat 10 experiències clíniques, comunitàries i de gestió realitzades per les EBA que aporten valor a la tasca diària dels professionals sanitaris.

Nou portal www.fersalut.cat

En el marc de les Jornades la Dra. Rosario Jiménez, directora de la revista, presenta la nova pàgina web i el vídeo promocional per donar a conèixer el www.fersalut.cat a la xarxa.


Pediatria dels Pirineus: Cuidem del nen i de la salut de la dona embarassada

“Som un equip de professionals integral, és a dir, donem al nen o a la gestant el que necessita a l’entorn que requereixi, sigui a primària o a l’hospital”.

Parlem amb el Dr. Jordi Fàbrega, president del Comitè Organitzador de les XXI Jornades ACEBA i Director Assistencial de Pediatria dels Pirineus, S.C.C.L.P.

Coneixem l’entitat:

Què diferencia Pediatria dels Pirineus de la resta d’equips? El que ens fa diferents és que gestionem l’atenció pediàtrica tant a l’atenció primària com en l’àmbit hospitalari. Realment som un equip integral on els mateixos pediatres estem al CAP i a l’hospital. I normalment no és així. I l’altre aspecte que ens és l’autogestió. El fet que els professionals ens puguem autogestionar seguint els criteris dels professionals que visiten cada dia, i no només amb criteris econòmics o de gestió, facilita molt tota l’organització.

Sou pocs, esteu lluny… però teniu reconeixement en els fòrums de salut infantil. Com ho aconseguiu? Som actius al Twitter i al Facebook per fer divulgació pediàtrica i de salut maternoinfantil, i la veritat és que s’ha demostrat que és un model que funciona. Portem 9 anys sense que hi hagi problemes de cobertura a la zona, tenim continuïtat en l’equip i els usuaris estan contents.

Com entén l’economia social Pediatria dels Pirineus? Tots els que prestem un servei públic pagat amb diners públics cal que rendim comptes. Som una cooperativa, una entitat sense ànim de lucre. El nostre lucre és tenir un sou digne perquè els professionals estiguin satisfets i es dediquin a fer, de la major manera possible, la seva feina. Aquesta és la manera de funcionar de les EBAs.

Coneixem el pediatre:

Què és el més important pels vostres pacients? Aconseguir l’equitat. Quan estàs lluny dels grans centres és molt important que l’assistència que li puguis donar als teus pacients sigui equiparable a la d’un gran centre. Això implica que cal estar en contacte molt estret amb la família, de manera molt propera i humana però amb el màxim d’exigència científica i d’especialitat possible.

Què no pot faltar a la consulta d’un pediatre? Bon humor. Perquè els nens quan van al metge estan espantats… és normal. El que no pot faltar mai és un somriure, cap al nen i cap als pares, perquè els pares se sentin compresos i perquè el nen vegi que el lloc on va no és tan hostil com es pensa.

El consell de salut del Dr. Fàbrega. Un consell que surt sempre a les meves consultes… El tabac! Aquest és un dels principals factors perquè el teu nen estigui contínuament malalt. Com a pares, mai tindreu una millor excusa per deixar el tabac que per la salut del vostre infant.

El més important és donar la màxima qualitat assistencial possible al costat de casa.

Pediatria dels Pirineus, un model en expansió

Des del juny del 2012, a part de l’atenció pediàtrica a l’Alt Urgell, Pediatria dels Pirineus també gestiona l’atenció ginecològica i obstètrica de la comarca. I des del mes d’octubre de 2017 han incrementat la seva activitat assistencial pediàtrica al Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. Això significa doblar l’assistència pediàtrica, passant dels 3.200 nens que atenen a l’Alt Urgell als actualment més de 6.000 nens en total entre les 4 comarques.


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

Jornades ACEBA 2018

Presentacions de les ponències.

Pediatria dels Pirineus.