Els beneficis de la lactància materna – Grups de postpart a CAP Les Hortes

La lactància materna (LM) té molts beneficis de salut importants tant per la mare com pel nadó. A continuació us ho exposem.

Hi ha evidència científica que la LM protegeix la mare davant de possibles malalties com depressió postpart, hipertensió arterial, diabetis, infart agut de miocardi o càncer d’ovari, mama o endometri.

Els beneficis que aporta la LM a la criatura també són nombrosos, a part de contenir tots els nutrients necessaris per a un creixement i desenvolupament saludables, la LM disminueix el risc de patir infeccions respiratòries i al·lèrgies, baixa el risc de desenvolupar obesitat, afavoreix el correcte desenvolupament de la mandíbula i enforteix el vincle mare-fill/a, entre d’altres.

Pràcticament totes les dones que han parit poden alletar (es calcula que un 97%). Però la LM no està exempta de dificultats.

Les causes més freqüents d’abandonament precoç de la lactància són la sensació de la mare que no té prou llet i el dolor al mugró o a l’arèola. També poden aparèixer complicacions com ferides i mastitis que fan que la mare opti per altres formes d’alimentació.

Sovint, totes aquestes complicacions tenen solució, millorant per exemple la postura de la mare, la posició de cos i/o boca del nadó i l’adherència de la boca-pit, també afavorint el contacte pell a pell a casa.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que les nenes i els nens siguin alimentats exclusivament amb llet materna fins als 6 mesos d’edat, però malgrat tota l’evidència i les recomanacions, la LM i la seva duració segueix sent baixa en molts països.

Grups de postpart i lactància a CAP Les Hortes

La lactància materna és un aprenentatge, que requereix paciència, perseverança i, sovint, ajuda professional. La mare necessita descans, hidratació i per descomptat suport familiar i social.

Compartir amb altres mares l’experiència pot ser molt útil i alhora gratificant. Grups de postpart als centres de salut o els específics de lactància poden ser una gran ajuda per compartir i millorar l’experiència, que en definitiva ha de ser plaent i gaudida.

Recursos gratuïts:

  • Grup postpart del CAP Les Hortes
  • Grup de Lactància d’ASSIR Manso
  • Bigotis de Llet, Centre Cívic el Sortidor
  • www.albalactancia.org (grups a cada districte)
  • Charlas Mujer Lactancia al Centre Cívic Sandaru

Elena Jara Villamuera, Infermera àrea pediàtrica, llevadora i Mare Lactant CAP Les Hortes- EAP Poble Sec / Facebook: CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes