Revisions dentals a les escoles de l’Àrea Bàsica de Peralada

Durant el curs escolar 2017-2018 s’han realitzat tallers de raspallada a totes les escoles de l’àrea bàsica de Peralada per reforçar l’hàbit d’higiene oral.

S’han revisat tots els alumnes de primer a sisè de primària a les escoles dels municipis de Vilajuïga, Cabanes, Vilabertran, Espolla, Garriguella i Sant Climent Sescebes. A l’escola de Peralada s’ha fet revisió dental als nens de primer i de sisè.

La revisió inclou una valoració de la higiene oral en el moment de la revisió, per valorar si s’han raspallat les dents a casa després d’esmorzar i si s’ha fet correctament, una valoració de l’oclusió dental i revisió de possibles lesions de càries en dents de llet i definitives. El resultat de les revisions es fa arribar als pares o tutors de cada alumne.

La Regió Sanitària de Girona recomana fer la revisió a primer i a sisè de primària però com que l’àrea té moltes escoles rurals amb classes conjuntes de diversos cursos, la majoria de les vegades s’opta per fer la revisió a tota l’escola.

Hi ha 91 nens que han fet primer de primària a l’àrea bàsica de Peralada i 84 que han cursat sisè. Actualment no es fan revisions a ensenyament secundari.

Les revisions es fan tots els anys i comprovem que no milloren els índexs d’higiene ni de càries any a any. Caldrien mesures a nivell familiar per establir unes bases sòlides d’adquisició d’hàbits saludables d’higiene oral després de cada àpat.

En total s’ha fet revisió dental a 331 nens de l’àrea bàsica.

Enquesta a l’alumnat

Després de les xerrades de raspallada dental es passa una enquesta de comprensió que ha estat elaborada pel grup de treball de l’àrea de Promoció de la salut de la Regió Sanitària de Girona i que ens permet avaluar els coneixements sobre hàbits orals i la cura de la boca.

Als nens de primer l’enquesta és amb dibuixos per la dificultat que tenen de llegir el text i als altres cursos està preparada per respondre amb creuetes. En tots els casos es responen anònimament.

Les preguntes són:

  • quan cal rentar-se les dents? a l’aixecar- nos del llit, només a la nit o després de cada àpat.
  • quan quedaran les dents més netes? fent servir molta pasta, raspallant dos minuts o fent servir un raspall ben fort.

Després responen veritat o mentida a les preguntes:

  • només cal anar al dentista quan tenim mal de queixal.
  • només cal rentar les dents si mengem llaminadures.

La comprensió i els coneixements són pitjors en els cursos de primer i segon però en general el resultat de les enquestes és molt satisfactori i els encerts superen el 95% de les respostes en tots els cursos.

 


Dra. Judit Masdevall, Odontòloga Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut