Dia Internacional de la Família al CAP Roger de Flor

Aquest 15 de maig de 2018 ha estat el primer any que l’EAP Dreta de l’Eixample (CAP Roger de Flor) ha celebrat el Dia Internacional de la Família. La comissió comunitària del CAP Roger de Flor va organitzar una festa amb les famílies del districte, amb gran èxit de participació, per caminar junts per un món on la igualtat i la tolerància també siguin claus en la nostra societat.

Activitat: 15 de maig de 2018 

El paper fonamental de la família

La família és el primer agent socialitzador i el més important, ja que és on s’inicia el procés de socialització de la persona, proporcionant seguretat emocional i afectiva i on començarem a relacionar i adquirir els primers valors i normes socials de la nostra societat. Malgrat haver-hi altres agents socialitzadors, com per exemple, l’escola, els esplais, la feina, etc., la família continua essent insubstituïble en aquelles funcions més primàries i que fan referència a sentiments, valors i actituds.

Totes les famílies socialitzen l’infant d’acord amb el seu particular mode de vida, però com ens deia Zygmunt Bauman, la nostra societat viu en una modernitat líquida. La modernitat líquida fa referència a l’actual període de la humanitat, és a dir, es tracta d’un moment històric amb característiques similars a les dels líquids, com la inestabilitat, la falta de cohesió, canvi constant i res no està establert. Aquestes característiques diferencien els nostres temps dels temps d’abans, un temps previ que Bauman va nomenar modernitat sòlida, caracteritzada per ser ordenada, predictible, estable, estructurada i tradicional. Actualment, tenim nous tipus de famílies i per tant, hi ha altres valors, creences i fins i tot normes socials que influeixen en la socialització de l’infant.

Per aquest motiu, una de les tasques principals de la família és la d’enllaçar les persones i la societat des del començament de la vida i obrir un camí perquè les persones s’integrin a la societat al mateix temps que construeixen la seva identitat. Per això és tan important apoderar a les famílies.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 20 de setembre de 1993 de manera oficial en la Resolució 47/237 celebrar el Dia Internacional de la Família el 15 de maig i l’any 1994 es va celebrar per primer cop. Amb el Dia Internacional de la Família es vol crear consciència sobre el paper fonamental de les famílies a l’educació dels fills des de la primera infància, i amb aquesta sensibilització es vol aconseguir que els governs i els estats actuïn i prenguin mesures per apoderar-la.

Festa amb les famílies al CAP Roger de Flor

Per celebrar aquest dia, la comissió comunitària del CAP Roger de Flor va organitzar una xocolatada per totes les famílies que van venir a passar la tarda amb nosaltres i també es van fer unes activitats infantils amb depressors i, com a totes les festes infantils, no podien faltar els pinta cares per tenir una festa plena de pirates, princeses, lleons i superherois.

Des de la comissió comunitària vàrem pensar que era un bon moment perquè els infants es familiaritzessin jugant amb els depressors, per aconseguir que anessin més confiats a la consulta amb l’especialista. Ens expliquen els pediatres que quan utilitzen els depressors per visualitzar la faringe de l’infant o la dentició, hi ha molts infants que comencen a plorar només que veuen el depressor. Per aquest motiu, vàrem fer tres activitats amb depressors, com a material principal de l’activitat manual: punts de llibres, marcs de fotos i avions.

Aprofitant aquest dia internacional, vam repartir quartilles perquè cada infant dibuixes la seva família. Veient l’èxit i la creativitat dels nens, tenim exposats els dibuixos a la planta de pediatria.

Gràcies a l’èxit en la participació i compromís de diferents professionals del CAP i de les famílies que ens van acompanyar, ens agradaria poder tornar a repetir una experiència tan enriquidora i creativa un any més!

Només queda donar les gràcies a totes les famílies per poder compartir un dia tots junts en família.


Cristina Villanueva i Comellas, Secretària de Direcció i Membre de la Comissió de Comunitària.  EAP Dreta de l’Eixample – CAP Roger de Flor / Twitter:@caprogerflor


Informació addicional d’interès:

Día Internacional de las Familias, 15 de mayo