Davant una urgència o emergència mèdica, què cal fer?

El sistema sanitari públic posa a l’abast de la ciutadania diversos recursos on us podeu adreçar en cas que us trobeu davant d’una urgència o emergència mèdica. Cal saber-les diferenciar en funció de la seva gravetat, per poder avisar o adreçar-vos al servei mèdic adient. Davant una emergència, cal trucar al 112. Per qualsevol altra informació o dubte sobre salut, cal trucar al 061 CatSalut Respon.

Què és una urgència mèdica?

Dins el concepte d’urgència hi tenen cabuda situacions de diversa gravetat. En general, podríem dir que una urgència no suposa risc vital, però requereix una atenció mèdica ràpida. Hi ha urgències lleus com per exemple un esquinç de turmell o un mal de queixal, o urgències més importants com un dolor abdominal o una alteració de la tensió arterial. En aquests casos podeu:

 • Trucar al telèfon 061 Cat- Salut Respon, on un equip format per metges, infermers i tècnics us oferirà consell i atenció sanitària i us derivarà al CAP, CUAP o hospital més adient, activarà un metge a domicili o una ambulància del SEM, segons el que us passi.
 • Anar al vostre Centre d’Atenció Primària (CAP) i, fora del seu horari habitual, als centres amb atenció continuada (CUAP) que estan oberts les 24 hores.

061 CatSalut Respon

 • Compta amb un equip de més de 200 professionals, format per metges/sses, infermers/eres i tècnics.
 • Dóna servei les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
 • Informa, ofereix atenció sanitària no presencial, resol problemes de salut i realitza tràmits admi- nistratius.
 • Fa promoció de la salut, prevenció i cura de la malaltia.
 • Dóna resposta a la teva consulta de salut.
 • Activa les Emergències Mèdiques si és necessari (metge a domicili, ambulància o helicòpter medicalitzat del SEM).

Descarrega’t l’APP 061 CatSalut Respon clicant aquí

Què és una emergència mèdica?

A diferència d’una urgència, les emergències mèdiques són situacions que poden comprometre la vida de la persona afectada. Davant una situació en què hi ha algú greument ferit o sobtadament malalt, cal trucar immediatament al telèfon 112.

Abans de trucar…

Les trucades per casos que no són una emergència poden causar una sobrecàrrega innecessària del servei. Per això, abans de trucar, feu-vos aquestes preguntes: Hi ha perill de mort per la víctima?;  si la porto a l’hospital, pot empitjorar pel camí, perillant la seva vida?; puc causar més mal movent al ferit?; la situació aconsella presència del personal sanitari del SEM?

Què heu de dir?

Perquè l’assistència pugui arribar el més aviat possible, faciliteu la següent informació: què ha passat, lloc exacte de l’incident, nombre de víctimes i en quines condicions estan. És important mantenir la calma, parlar amb claredat i tenir sempre a l’abast el telèfon per seguir les instruccions del servei d’emergències.

Mentre arriba l’ambulància, què podeu fer?

 • Seguiu les instruccions del metge/ssa que us atén al telèfon.
 • No mogueu la víctima si no es troba en perill.
 • Si hi ha algú més amb vosaltres, que surti a trobar l’ambulància.

El SEM-Sistema d’Emergències Mèdiques és el servei encarregat de donar resposta assistencial a les urgències i emergències sanitàries extrahospitalàries de forma ràpida i eficient, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

 Primers auxilis davant d’una emergència

A més de trucar al 061 CatSalut Respon per activar l’assistència mèdica urgent, si us trobeu amb una situació de gravetat, la vostra intervenció durant els primers minuts pot ser decisiva per salvar la vida als afectats. Per aquest motiu, el SEM mostra als ciutadans com fer primers auxilis amb 15 vídeos didàctics de 2 minuts de durada protagonitzats pels seus professionals, on s’explica com actuar en una primera intervenció i quines atencions cal fer a la persona accidentada o malalta abans de ser atesa per l’equip sanitari.

Us convidem a veure aquests audiovisuals, una informació bàsica que tothom hauria de conèixer per si algun dia us trobeu en una situació crítica on la vostra intervenció pot ser vital. Clica aquí per veure la galeria de vídeos de primers auxilis

 


Informació addicional d’interès:

http:/sem.gencat.cat/ca/061CatSalutRespon

http:/sem.gencat.cat