El meu fill té cucs!

Els oxiürs (Enterobius vermicularis), coneguts popularment com a cucs, són paràsits amb aspecte de petits fils blancs, de 0,5 a 1 cm de longitud, que viuen exclusivament als intestins del cos humà. Es tracta d’una afecció molt freqüent, especialment en nens d’entre 3 i 6 anys, que produeix molèsties però sense conseqüències greus i amb un tractament senzill i eficaç.

Mecanisme de contagi

El contagi es produeix per la ingesta involuntària dels ous, de mida microscòpica, a través de les mans i les ungles de les persones. També es poden transmetre a través d’objectes que s’hagin tocat amb mans infestades, roba, joguines, etc. És molt habitual que afectin a diferents membres de la mateixa família.

Quan s’ingereixen els ous, aquests arriben a l’intestí prim, on neixen les larves, que migren fins a l’intestí gros i es converteixen en paràsits adults. Passats entre 1 i 2 mesos, els oxiürs femella es reprodueixen i ponen els ous als marges de l’anus a la nit. Durant aquest procés, els cucs en fase reproductora s’adhereixen a la pell de la zona i produeixen irritació i pruïja intensa, per la qual cosa el nen sent la necessitat de gratar-se. Amb les mans contaminades, el nen dissemina de nou els ous i contagia a altres persones.

Com es diagnostiquen?

Amb l’observació directa dels paràsits a l’anus de la persona afectada. En cas dels nens és millor fer-ho 2-3h després que s’hagi adormit. Revisarem l’anus separant les natges i amb una llanterna.

A vegades també podem veure els paràsits en les femtes de la persona afectada.

Ocasionalment serà necessari fer alguna altra prova com la cinta de Graham. Es fa servir una cinta adhesiva transparent i consisteix a pressionar suaument la pell del voltant de l’anus per la zona adhesiva, de manera que si hi ha ous d’oxiürs quedin enganxats a aquesta. Posteriorment, s’enganxa la cinta a un porta-objectes i la mostra s’observa directament al microscopi.

Prevenció

 • Assegurar que els nens tinguin una bona higiene de mans i de les ungles, sobretot abans dels àpats i després d’anar al lavabo.
 • Tallar les ungles curtes per evitar que els ous s’acumulin a sota.
 • El mateix dia que hagi pres el medicament per tractar l’oxiürosi, rentar els llençols, la roba, el pijama i les tovalloles que ha fet servir el nen infectat. Intentar no sacsejar la roba contaminada, ja que els ous poden passar a l’aire i caure a altres superfícies de la llar.
 • No cal esterilitzar joguines ni desinfectar els mobles, catifes o cortines del domicili.
 • Desinfectar les tasses del vàter de casa per evitar qualsevol contagi.
 • No cal evitar el contacte amb altres nens però si reforçar les mesures higièniques, sobretot el rentat de mans.

Símptomes

 • Picor anal, sobretot a les nits.
 • Irritació a la pell al voltant de l’anus.
 • Problemes per a dormir, irritabilitat, malsons.
 • Irritació genital i en nenes, a vegades es produeix una lleu secreció vaginal.
 • NO són atribuïbles als oxiürs altres problemes com dolor abdominal, falta de gana, cansament, anèmia, bruxisme, poc guany de pes o hiperactivitat.

Tractament

Medicaments via oral que eliminen els oxiürs adults després d’una sola dosi. Repetir una segona presa del medicament 2 setmanes després i tractar a tots els membres de la família.


Victòria Mazo Ancochea, Metgessa de família CAP Roger de Flor / Twitter:@caprogerflor