Com prendre la pressió arterial a casa?

La pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat i acaba essent un problema molt freqüent. Amb un bon control de la pressió arterial podem evitar patir malalties cardiovasculars. Des de casa podem aprendre fàcilment a mesurar-nos la pressió arterial i tenir-la sota control. Amb un petit aparell i algunes recomanacions, el pacient s’involucra en la seva malaltia i ell mateix s'autocontrola.

Avantatges

L’automesura de la pressió arterial (AMPA) a domicili és una tècnica senzilla que, utilitzada correctament, ens dóna una informació fiable i de gran utilitat pel control de la malaltia. Permet, en primer lloc, evitar l‘efecte de la “bata blanca”, tan freqüent a la consulta, entenent com a tal qualsevol increment de la pressió arterial (PA) que provoqui la presència de personal sanitari. També permet obtenir un elevat nombre de mesures, amb la qual cosa valorarem l‘efecte dels fàrmacs antihipertensius, les diferències de PA al llarg del dia o fins i tot si hi ha algun episodi de baixada de pressió.

Què es necessita?

Per poder fer l’AMPA necessitarem un aparell electrònic automàtic amb manegot d’inflat/ desinflat a nivell del braç i que estigui homologat.

Les xifres de control de PA a domicili són diferents que a la consulta. Es considera que són òptimes si la PA sistòlica (màxima) <135 mmHG i la PA diastòlica (mínima) <85 mmHg.

L’AMPA involucra al pacient en el control de la seva patologia. És important que tot i observar uns bons controls, no modifiqueu el tractament. El personal sanitari revisarà els vostres autocontrols i us ajudarà a decidir què és el millor.

És suficient prendre la PA un o dos dies seguits cada 2 mesos. S’ha de rebutjar la primera mesura del matí i de la tarda, i calcular la mitja.

Recomanacions per prendre la PA

 1. No prendre la pressió just després de dinar o fer esport, ni en situacions d’estrès o amb dolor.
 2. Eviti el cafè i l’alcohol durant la mitja hora prèvia a la presa.
 3. Buidar la bufeta.
 4. Restar assegut durant 5 minuts abans de la presa.
 5. Adoptar una postura còmoda i relaxada.
 6. L’habitació ha de tenir una temperatura confortable.
 7. El manegot ha de ser l’adequat a la mida del seu braç i s’ha de col·locar entre 2 i 3 centímetres del plec del braç.
 8. Recolzar el braç sobre la taula sense que la roba li oprimeixi i seguir les instruccions de l’aparell.
 9. Realitzar tres mesures al matí (de 6 a 9 h) i tres mesures a la tarda (de 18 a 21 h), abans dels àpats i de prendre el fàrmac.
 10. No moure ni pressionar el braç durant la presa de PA.
 11. No parlar.
 12. Llegir les xifres que apareixen al monitor de l’aparell i registrar-les a la gràfica adjunta.
 13. Esperar 2 minuts entre presa i presa.


Miriam Payán i Lluis Parra,  Atenció Primària Vallcarca – Sant Gervasi  / Twitter:@aprimariavsg