Què és el Sintrom?

El Sintrom és un medicament que s’utilitza principalment per evitar l’aparició de trombus o coàguls a la sang, ajuda a mantenir-la més líquida en aquelles persones que tenen unes determinades malalties.

El Sintrom és un medicament que pot variar molt fàcilment en moltes circumstàncies, això vol dir que té un estret marge terapèutic i és per aquest motiu que s’ha de controlar amb regularitat i que la dosi diària pot variar molt sovint.

És aconsellable prendre aquesta medicació a la mateixa hora i no pot coincidir amb els àpats. S’aconsella prendre el Sintrom a mitja tarda. La dosi es controlarà cada mes o cada menys temps, segons la pauta que ens donin els metges hematòlegs corresponents. Els infermers del seu centre mesuren un valor que s’anomena INR (indicador del grau de coagulació de la sang) que serà aquest el que ajustarà l’hematòleg de forma individual per a cada persona.

Actualment s’utilitzen unes màquines específiques, només amb una punxada al dit poden conèixer el nivell de coagulació de la sang.

S’ha de tenir en compte la importància d’informar als professionals sanitaris que està prenent Sintrom davant de qualsevol intervenció que es pugui fer, ja sigui una analítica, una extracció dental, una prova ambulatòria, colonoscòpia…

Les persones que prenen Sintrom no es poden administrar injeccions intramusculars al gluti.

El Sintrom pot produir sagnats, això podria significar que la sang està més líquida del que és aconsellable. Si apareix un sagnat a les genives, la femta, l’orina o una epistaxi (sagnat pel nas) s’haurà de fer un control per conèixer el vostre INR. Si us noteu marejat, de sobte us costa parlar, no podeu moure alguna extremitat o patiu pèrdua de força sobtada, és molt important que truqueu al 061 CatSalut Respon.

Cal tenir en compte…

  1. Interferència amb altres medicaments. Si preneu algun medicament pel vostre compte, sempre és aconsellable avisar prèviament al vostre metge de família. Si s’ha de fer alguna variació en la medicació habitual, sempre heu de recordar que esteu prenent Sintrom.
  2. Manca de compliment (dosis oblidades). Si heu oblidat alguna dosi d’un dia, heu d’informar al vostre infermer quan us realitzi el control rutinari. En el cas que no recordeu si heu pres la dosi d’un dia, és millor no prendre-la fins a la següent dosi. Si oblideu una dosi i han passat més de 4 hores de l’hora habitual, és millor que no us la prengueu fins a la següent pressa.
  3. Variacions dietètiques. El Sintrom pot variar amb la ingesta de la vitamina K. Aquesta vitamina la trobem principalment en els vegetals de fulla verda (bròquil, cols de brussel·les, olis vegetals, tomàquets…) i també en el té, infusions i pastilles d’herbolari com baies de Goji, Ginkgo biloba, nabius, hipèric (herba de Sant Joan). És molt important que la ingesta d’aliments amb vitamina K sigui el més regular possible, això no vol dir eliminar de la dieta aliments amb vitamina K. Si hem de fer alguna modificació a la nostra dieta, s’haurà d’escurçar el temps de control del INR.
  4. Consum d’alcohol. Es pot mantenir un consum moderat d’alcohol, de begudes fermentades i de baixa graduació, en canvi està prohibida la ingesta de begudes d’alta graduació de forma crònica i abusiva. L’alcohol inhibeix l’efecte de l’anticoagulant (Sintrom).

Susana Arias Amate, Infermera CAP Roger de Flor / Twitter: @caprogerflor