Qui pot més, el tabac o jo?

El tabaquisme és la primera causa de malaltia i mort evitable al món. Se sap que el tabac conté més de 4.000 partícules tòxiques per a l’organisme i que perjudica no solament al fumador sinó també al que no fuma.

Any 2017 – 18: Taller CAP Sarrià per deixar de fumar

El tabaquisme…

És considerada una malaltia per si mateixa: addictiva, crònica, d’inici precoç (normalment es comença a fumar a l’adolescència) i és d’alta prevalença.

Deixar de fumar és difícil, de fet sovint es necessiten diversos intents fins a aconseguir-ho de forma definitiva. Però cada dia hi ha més gent que ho aconsegueix i, actualment, disposem de programes d’ajuda en centres de salut, unitats especialitzades en hospitals i fins i tot a través de via telefònica, internet… I comptem en el mercat amb diversos tractaments farmacològics que també ajuden a pal·liar els símptomes que puguin aparèixer en abandonar el tabac.

Per quin motiu es continua fumant?

  • Per l’hàbit adquirit, al ser un acte que es repeteix en el temps i del que costa deslligar-se.
  • Per l’addicció i la dependència que provoca la nicotina (per això el tabac és una droga).
  • Per comoditat, el millor és no esforçar-se.
  • Per por al fracàs (tot i que hauria de fer més por seguir fumant).
  • Per la sensació de benestar, evasió, companyia… (dependència psicològica).

Es pot deixar de fumar

Fer un llistat de motius a favor i en contra del tabac pot ajudar-vos a l’hora de deixar de fumar. La condició és que han de ser motius personals i de valor per a vosaltres.

Per a la deshabituació del tabac, el principal és:

1r Voler deixar-ho

2n Estar motivat per fer-ho

3r Saber com

Xerrades al CAP Sarrià

Al CAP Sarrià, cada darrer dijous de mes, es realitzen xerrades informatives per a aquelles persones que s’estan plantejant deixar de fumar.

Dues infermeres, una en horari de matí (12-13:30 h) i una altra en horari de tarda (19-20:30 h) informen als assistents sobre els perjudicis del tabac, els beneficis que obtindran ja al cap de 20 minuts de deixar de fumar, expliquen com fer-ho, estratègies que ajuden a l’abandonament, fàrmacs que tenim per evitar o minimitzar la síndrome d’abstinència, com evitar recaigudes, etc. Tot amb l’objectiu de que qui vulgui s’animi a marcar el seu dia D, el seu primer dia sense fumar.


Rocío Sánchez, Infermera EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes


Informació addicional d’interès:

Històries d’exfumadors

Taller tabac, vol deixar de fumar?