La sexualitat no té data de caducitat

La sexualitat és un aspecte central de l’ésser humà, present al llarg de tota la seva vida. Sempre ha estat difícil parlar de sexualitat a les consultes dels professionals sanitaris, però aquesta dificultat es fa més evident encara quan es tracta de les persones grans.

Gent gran, sexualitat i salut. Parlem-ne.

Segons l’OMS, la salut sexual és un estat de benestar físic, mental i social en relació a la sexualitat. Requereix un enfoc positiu i respectuós de la sexualitat i les relacions sexuals,  així com la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència.

Hem vist que la sexualitat té una definició molt àmplia i està influenciada per molts factors. En la gent gran trobem diferents barreres que poden fer difícil gaudir d’aquesta salut sexual de forma plena. Alguna d’aquestes barreres són culturals i socials, com el rebuig social a l’envelliment del cos i una antiga concepció moral de la sexualitat que només acceptava les relacions sexuals entre persones de diferent sexe i amb l’objectiu de la procreació.

D’una banda, l’edat com algunes malalties o tractaments farmacològics, provoquen canvis fisiològics al nostre organisme, que influiran en les relacions sexuals. És important conèixer aquestes dificultats, per adaptar la sexualitat a aquesta nova etapa de l’edat adulta.

Els canvis fisiològics més importants en l’envelliment són:

  • Menor potència sexual en homes: alentiment de l’erecció i l’ejaculació. Aquests canvis acostumen a aparèixer a partir dels 60 anys.
  • En la dona, i coincidint amb la menopausa, disminució marcada de la lubricació vaginal, amb aprimament dels teixits dels genitals externs.

La utilització de lubricants de base aquosa (hidrosolubles) que es poden comprar a la farmàcia, millora molt aquest tipus de molèsties en les dones. En els homes una mica de paciència i, si fos necessari, es pot consultar al metge per veure si està indicat algun fàrmac per millorar la qualitat de l’erecció.

D’altra banda, tenim malalties molt freqüents en les persones grans, com la diabetis, la patologia de la pròstata, les cirurgies per càncer de mama, els problemes circulatoris… i també medicaments que es fan servir de forma habitual en els tractaments d’aquestes malalties o d’altres, tan prevalents com la HTA, que poden interferir tant en el desig sexual com en l’excitació i l’orgasme.

Amb tot, davant de qualsevol dubte, animeu-vos a consultar- ho amb els vostres professionals sanitaris de referència.

Sexualitat humana

Aspecte central de l’ésser humà, present al llarg de TOTA la seva vida. Abarca el sexe, les identitats i els papers de gènere, l’erotisme, el plaer, la intimitat, la reproducció i l’orientació sexual. La sexualitat es viu i s’expressa a partir de pensaments, fantasies, desitjos, creences, actituds, valors, conductes, pràctiques, papers i relacions interpersonals. Està influenciada per la interacció amb factors biològics, psicològics, socials, econòmics, polítics, culturals, ètics, legals, històrics, religiosos i espirituals.

En aquestes edats pren especial protagonisme l’afecte, la reciprocitat, la companyia i la comunicació.

Falses creences

L’activitat sexual és dolenta per la salut. Ben al contrari, a nivell físic mantenir-se sexualment actiu millora la salut cardiovascular i també la musculatura; a nivell psicològic augmenta l’autoestima i el bon humor, entre d’altres.

Després de la menopausa les dones no poden tenir plaer. Algunes, un cop perduda la por als embarassos no desitjats, fins i tot en poden gaudir més. És cert que amb l’augment de la sequedat vaginal, les relacions sexuals amb penetració poden resultar doloroses. Fent servir lubricants vaginals milloren molt aquestes molèsties i cal recordar que la majoria de dones arriben més fàcilment a tenir orgasmes amb l’estimulació d’altres zones erògenes com el clítoris o els pits.

Per gaudir de les relacions sexuals, aquestes sempre han d’acabar amb el coit (relació sexual amb penetració). Considerant les dificultats que hem vist, és el moment ideal per tenir relacions menys centrades en la penetració i amb molta més confiança, comunicació i carícies.

Tenir sexe debilita. Ja hem vist que fins i tot és senyal i indicador de bona salut.

Les dones mai en tenen ganes. Si les relacions són satisfactòries per a tots dos sexes, elles tenen tantes ganes com ells.

Masturbar-se és dolent per la salut. Ben al contrari. Masturbar-se ajuda a conèixer el propi cos i, si no tenim parella, és una manera saludable d’exercir la pròpia sexualitat.

Si la dona no es pot quedar embarassada, no cal fer servir preservatiu. El preservatiu és imprescindible per prevenir les malalties de transmissió sexual quan tenim relacions amb diferents parelles. Si tenim una parella estable, no cal que ens preocupem, però el sexe entre persones grans també pot transmetre malalties molt greus.

L’homosexualitat és una malaltia. Les diferents identitats sexuals, el tenir desig sexual i enamorar-se de persones del mateix sexe… tot això no es considera cap malaltia i cal viure-ho des de la llibertat de gaudir amb altres de la nostra salut sexual.


Dra. Rosario Jiménez Leal, Metgessa de Família i Responsable de Projectes d’Atenció Comunitària CAP Vallcarca-Sant Gervasi