Tinc la pell seca: Què puc fer?

La pell seca o xerosi és un trastorn cutani que es caracteritza per una pell aspra, descamativa i que pot donar lloc a una picor d’intensitat variable.

Què és la pell seca?

Consisteix en la modificació de l’estructura de la capa més externa de l’epidermis, degut a una alteració de la barrera de greix de la pell, del seu contingut en aigua o per una alteració de les seves cèl·lules (o queratinòcits).

La pell seca es pot veure tant en algunes malalties com la dermatitis atòpica com en persones sense cap malaltia de base. El tractament hauria d’anar dirigit a aconseguir millorar el contingut d’aigua de la pell mitjançant la recomposició dels greixos fisiològics de l’epidermis i l’aportació de substàncies que facilitin una correcta fisiologia i diferenciació de l’epidermis.

Com es tracta?

Amb l’aplicació de substàncies hidratants o emol.lients. Hi ha un gran ventall de “cremes hidratants”, un grup de substàncies habitualment greixoses que contenen vaselina, lanolina, glicerina, etc. que faciliten que la pell retingui el seu contingut habitual d’aigua. De fet, aquestes substàncies no aporten aigua a la pell, sinó que eviten que l’aigua s’evapori i es perdi.

Sovint a aquests preparats greixosos s’hi afegeixen alguns elements que augmenten encara més la capacitat de retenció d’aigua com la urea, l’àcid làctic, propilenglicol, etc. Les formulacions amb urea fins a un 10% ajuden a retenir aigua. No obstant això, a vegades la seva aplicació pot causar pruïja, per la qual cosa no s’aconsella l’aplicació de cremes amb concentracions d’urea superiors a un 5% a la cara o a l’edat infantil.

Quina és la millor hidratació?

No hi ha un emol·lient ideal. La constància en la seva aplicació és el millor tractament.

Caldria aplicar aquests preparats immediatament després del bany. Utilitzar sabons molt suaus, sense capacitat irritant. Per a hidratar el cos, solen utilitzar-se locions hidratants i per la cara, cremes.

Hi ha moltes cremes i locions hidratants al mercat. Són preparats rics en greixos com el colesterol, ceramides i àcids greixosos lliures, propis de la part més externa de la pell. Sovint hi afegeixen també altres components com el factor humectant natural i derivats, que fan els preparats còmodes i agradables d’aplicar i cosmèticament acceptables.

Quines altres mesures cal adoptar?

  • Cal tenir cura diària de la pell, evitant tots aquells factors que afavoreixen la sequedat.
  • Si es té una pell seca, cal utilitzar sabons suaus i aplicar de forma gairebé constant una substància emol·lient (si és possible no perfumada) especialment a cames i braços.
  • Ha de ser una maniobra agradable i cal evitar preparats incòmodes o que deixin la pell massa llefiscosa.
  • Les substàncies molt greixoses solen utilitzar-se exclusivament en individus amb alguna patologia cutània de base (ictiosi).

David Anguera, Infermer EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes


Informació addicional d’interès:

Consells per hidratar la pell