Colesterol, malaltia o factor de risc?

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Catalunya. Un bon control dels principals factors de risc cardiovascular (colesterol, pressió arterial, consum de tabac, obesitat i diabetis) així com una alimentació saludable i realitzar exercici físic de forma regular són claus per a la seva prevenció.

Què cal saber

Quina és la primera causa de mort a Catalunya? La primera causa de mort a Catalunya són les malalties cardiovasculars, sobretot per afectació arterioscleròtica (dipòsits de material amb colesterol que obstrueix l’artèria) a nivell cardíac o a nivell cerebral. En la majoria de països de la Mediterrània, la mortalitat per aquestes malalties ha estat tradicionalment més baixa comparada amb les dels països anglosaxons i del nord i centre d’Europa.

Què passa quan s’obstrueixen les artèries del cor? Les artèries coronàries són les encarregades de portar la sang al cor. Quan s’obstrueixen totalment, es produeix un infart agut de miocardi. Quan l’obstrucció és parcial es produeix una angina de pit.

Què passa quan s’obstrueixen les artèries del cervell? Quan s’obstrueixen les artèries que porten la sang al cervell, es produeix una embòlia cerebral, ictus, accident cerebro-vascular o atac de feridura.

Quines modificacions de l’estil de vida disminueixen el risc cardiovascular? Existeixen molts estudis que han demostrat els beneficis de la dieta mediterrània, la reducció de pes, practicar regularment exercici físic i l’abandonament del tabac per prevenir malalties arterioscleròtiques.

Com podem prevenir les malalties cardiovasculars?

Les malalties cardiovasculars es poden prevenir amb un bon control dels factors de risc cardiovasculars: colesterol, pressió arterial, consum de tabac, estil de vida sedentari, obesitat i diabetis.

Diferenciem dos tipus d’actuacions:

  1. La prevenció primària eón les mesures realitzades a la població general que no ha patit cap malaltia cardiovascular.
  2. La prevenció secundària són les mesures realitzades als malalts que han patit un episodi cardiovascular (infart, angina de pit o ictus).

Les persones que ja han patit una malaltia cardiovascular tenen més risc de patir-ne una altra i per tant, la prevenció secundària comporta uns objectius i actuacions més estrictes en relació al control dels factors de risc cardiovasculars.

Beneficis de la dieta i l’exercici

En què consisteix la dieta mediterrània?

Es tracta d’una dieta amb consum d’oli d’oliva verge extra i reducció del consum de greixos saturats i colesterol.

  • Cal consumir peix un mínim de 3 dies a la setmana (especialment el peix blau pel seu contingut en àcids grassos poliinsaturats omega-3: verat, tonyina, salmó, sorell i sardines).
  • També cal consumir diàriament aliments amb alt contingut en fibra: dues o més racions de verdures i hortalisses al dia, dues o tres peces de fruita diàries i llegums dues o més vegades a la setmana.
  • També s’aconsella consumir d’una a cinc racions de fruits secs crus, no torrats, a la setmana (una ració equival a un grapat amb la mà tancada de fruits secs sense closca).
  • L’alcohol es pot consumir amb moderació durant els àpats, especialment el vi, ric en flavonoides, que ha demostrat majors beneficis que altres begudes alcohòliques.

Quin exercici s’ha de fer per millorar la salut?

Cal practicar exercici físic aerò- bic amb intensitat moderada (caminar, nedar, ballar…) durant un mínim de trenta minuts, cinc o més dies a la setmana, amb una intensitat del 60-80% de la freqüència cardíaca màxima (es calcula restant l’edat de la persona al número 220, de manera que si algú té 55 anys, la seva freqüència cardíaca màxima serà 220 menys 55, que correspon a 165 batecs per minut).

Quan cal donar tractament farmacològic per disminuir el colesterol?

Per decidir si cal donar tractament farmacològic a més del valor del colesterol, cal valorar el risc cardiovascular personalitzat a partir d’unes taules específiques existents i que permeten estratificar el risc de patir un episodi cardiovascular en el propers anys en molt alt, alt, moderat, lleuger i baix.

Aquestes taules valoren l’edat del pacient, si és fumador, diabètic, les xifres de la tensió arterial i els valors del colesterol total i la seva fracció colesterol HDL (que coneixem com a colesterol bo).

Per tant, pot donar-se el cas que en dos pacients amb iguals xifres de colesterol, un precisi tractament farmacològic per disminuir el colesterol (pacient amb presència de factors de risc cardiovasculars: fumador, diabètic, hipertens, antecedents previs d’infart) i un altre no.

Cal obsessionar-se amb el colesterol?

Tenir el colesterol alt, en si mateix, no sempre ha de ser un problema. De fet, el colesterol és un component essencial del cos humà. Sense colesterol no es pot viure.

No existeix una xifra de colesterol “normal”. Ja hem vist que un mateix valor pot considerar-se normal en una persona i molt alt en una altra.

En qualsevol cas, tenir el colesterol alt NO és cap malaltia. És un factor de risc (com el tabac, la hipertensió, la diabetis, el sedentarisme…) per patir malalties cardiovasculars.

Tenir el colesterol alt és sempre perillós?

En general NO. Només cal prescriure medicació per baixar el colesterol en les persones que ja han patit un infart agut de miocardi o un ictus (prevenció secundària) o en les que no han patit una malaltia cardiovascular, però tenen un risc cardiovascular alt (calculat amb les taules que valoren tot el conjunt de factors de risc cardiovascular).

En la majoria de casos, no cal obsessionar-se amb els “valors” del colesterol. Millor gaudir d’una vida sana (mental i física), amb una dieta mediterrània, fer exercici, evitar el tabac i el sedentarisme.

Per això, us convido a entrar en una pàgina web anomenada “Des-Enfermando”, que es tracta d’una iniciativa per combatre el sentiment de malaltia que es pot generar en molta gent degut a alguns missatges publicitaris, i que ens presenten un anunci alternatiu.


Lluís Cuixart Costa, Metge de família EAP Dreta de l’Eixample


Informació addicional d’interès:

El Plat Saludable. Harvard School of Public Health.