Un any més arriba la vacuna de la grip!

Durant el mes d’octubre s’iniciarà la campanya anual de vacunació contra la grip estacional. Els virus gripals canvien contínuament, per aquesta raó cal que us vacuneu cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir-vos contra els virus que arribaran aquest hivern.

Què és la grip?

La grip és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa que ens arriba cada hivern, i que pot causar importants complicacions en determinats col·lectius. Per això la tardor és el període adequat per vacunar-se; concretament, els mesos d’octubre i novembre.

La grip és una malaltia provocada per un virus. Malgrat el que diu la creença popular, el fred no és el culpable d’aquesta afecció sinó única i exclusivament l’entrada del virus al cos. No obstant això, és conegut que té una major incidència a les estacions més fredes de l’any, però això no es deu a les baixes temperatures, sinó que és una època en què es passa més temps en llocs tancats, pitjor ventilats i més en contacte amb altres persones. L’alta probabilitat de contagi fa la resta.

La grip pot contagiar-se a través de l’aire, inhalant petites gotes en suspensió invisibles que una altra persona pot haver expulsat en tossir o en esternudar. També és molt comú contagiar-se a través de les mans o a través d’objectes que han estat en contacte amb el virus (per exemple les tovalloles de bany). Per tot això, els petits que tenen edat d’anar a la guarderia estan molt exposats al virus, que alhora solen contagiar als pares i cuidadors.

En general la grip no és una malaltia greu, ja que acostuma a curar-se sola en 5 o 10 dies.

Els símptomes més comuns són obstrucció nasal, tos, esternuts i febre. Ocasionalment poden aparèixer vòmits i diarrea. Encara que es tracta de símptomes lleus, hi ha determinats grups de risc on aquest cas pot complicar-se. Entre ells es troben les persones d’avançada edat i les persones que pateixen alguna altra afecció respiratòria. També pot existir el risc de pneumònia, provocada pel propi virus o per una sobreinfecció bacteriana.

La vacuna de la grip és segura i eficaç

La vacunació contra la grip estacional s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si la pateixen i també a les persones que poden transmetre-la a aquest col·lectiu:

 • Si sou persones amb un risc alt de tenir complicacions per la grip.
 • Si teniu més de 60 anys.
 • Si teniu una malaltia crònica del cor, dels bronquis o del ronyó.
 • Si sou diabètics, o esteu afectats per una disminució de les defenses per altres causes.

També us heu de vacunar si:

 • Durant la campanya de vacunació de la grip, esteu en el 2n i 3r trimestre de l’embaràs.
 • La vacuna antigripal està indicada en nens amb malalties cròniques pulmonars o metabòliques i en persones internades en residències.
 • Si teniu cura de persones malaltes i/o grans a casa.
 • A més, es recomana la vacunació a les persones que estan en contacte amb aquests grups de risc i els poden transmetre la grip, i a les persones que treballen en serveis públics essencials (com ara personal sanitari, bombers, policia, etc.).

Vacunació en nens

Pel que fa als nens, la grip és especialment perillosa en tots aquells nens/es que pateixen patologies respiratòries (asmàtics, bronquitis de repetició, etc.) o tenen alguna malaltia de base. Per tant, a Catalunya es recomana la vacunació de la grip anual en totes aquestes malalties:

 • Asma moderada o greu.
 • Diabetis.
 • Algunes malalties renals.
 • Malalties del sistema immunològic.
 • Malalties neurològiques amb hipotonia, i algunes molt més rares.

També s’han de vacunar de la grip els familiars i la resta de convivents d’aquests nens, ja que els hi poden transmetre la malaltia.

Aquesta vacuna només s’administra a partir dels 6 mesos d’edat, amb una única dosis intramuscular, tot i que els menors de 9 anys que es vacunen per primer cop calen 2 dosis separades un mes.


Cristina Casademont, Infermeria pediàtrica – Responsable vacunes EAP Albera Salut