La importància de la vacunació

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada.

Per què cal vacunar al meu fill?

Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

Les vacunes es fabriquen a partir d’antígens. L’antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com a amenaça.

El Departament de Salut estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant basant-se en l’evidència científica. El darrer canvi s’ha produït al juliol de 2014. El nou calendari ajusta les edats d’administració d’algunes dosis de vacunes i també afegeix una dosi en la vacunació enfront de la meningitis C amb l’objectiu d’evitar els casos d’aquesta malaltia a l’adolescència i a la joventut.

Els canvis també impliquen la vacunació enfront de l’hepatitis A als 12 mesos i als 6 anys (com evolució del pla pilot de vacunació enfront de les hepatitis A i B) i inclou la vacuna de la tos ferina en embarassades en l’últim tram de gestació.

L’existència d’un calendari de vacunació infantil ha provocat que malalties infeccioses molt freqüents a pediatria, avui es considerin malalties històriques. No obstant això, encara hi ha pares que es qüestionen la conveniència o no de vacunar els seus fills.

5 raons a favor de la vacunació

El Ministerio de Sanidad va editar un article sobre les raons per les quals cal vacunar als nens, amb unes dades molt interessants, que us volem recollir aquí, per tal de poder respondre aquesta pregunta que alguns pares es fan sobre aquesta qüestió.

Aquest article ens parla de 5 raons:

  1. La vacunació salva vides. Abans de la introducció dels calendaris vacunals a Espanya, les malalties infeccioses eren la causa principal de mortalitat infantil (avui en dia ho són els accidents). Com a mostra d’exemple, els casos de poliomielitis són avui dia inexistents. L’impacte de la vacunació també ha influït en la disminució de la mortalitat per les diferents malalties, com ara passar de 419 morts per tètanus l’any 1960 als 0 actuals, de 39 morts per xarampió l’any 1980 als 0 actuals, o els 133 morts per tos ferina l’any 1960 als 5 actuals.
  2. Les vacunes són segures i efectives. En emprar-se en població sana i en grans quantitats totes les vacunes estan sotmeses a una avaluació molt exhaustiva i seguint uns protocols provats internacionalment.
  3. La vacunació és un dret bàsic per tota la població, i per això el Sistema Nacional de Salut proporciona gratuïtament aquestes vacunes.
  4. Els brots epidèmics d’aquestes malalties que s’haurien pogut prevenir són una amenaça molt important per la salut. En baixar les cobertures vacunals (tenir menys nen@s vacunats) aquestes malalties  reapareixen en forma de brots o epidèmies. Això s’escenifica en una altra taula, on s’evidencia la important disminució en els casos de diferents malalties, que és entre el 91’1% i el 100% (per exemple, passar de 301.319 casos de xarampió el 1983 a 274 l’any 2010, o de 27.517 casos de diftèria el 1940 a 0 l’any 2010).
  5. La vacunació és una mesura cost-efectiva. A tall d’exemple, el document ens mostra com el cost d’atenció sanitària d’un cas  de xarampió varia entre 209 i 480 €, mentre que el cost de la vacunació és entre 0’17 i 0’97 € per persona.

Les dues mesures que més han fet per millorar la salut de forma global són la potabilització de l’aigua i l’aplicació dels programes vacunals.

Recomanacions per a viatgers

Per prevenir la propagació internacional de les malalties, és important complir les recomanacions de vacunacions que estableix l’Organització Mundial de la Salut als viatgers internacionals. Podeu trobar més informació a la pàgina web www.canalsalut. gencat.cat dins la fitxa viatges i oci o us podeu informar a les Unitats de vacunacions internacionals.

Un conte titulat “El Hada VacunHada”, de l’autor Antonio de Benito, és una iniciativa de la Fundación Española de Vacunología i de la Asociación Española de Vacunología que pretén facilitar, a través dels docents, eines per a desdramatitzar l’acte vacunal. Us el podeu descarregar a: www.vacunas.org


Dr. Pablo Javier Ercoli, Pediatria dels Pirineus – Servei de Pediatria Fundació Sant Hospital La Seu d’Urgell


Informació addicional d’interès:

CatSalut. Vacunació.