Gotes de vida

Cada any, centenars de persones salven la vida i milers d’altres recuperen la salut gràcies a les donacions. Tots els hospitals de Catalunya diàriament necessiten sang per atendre els seus malalts i, ara per ara, l’única font d’obtenció és a través de les donacions altruistes de les persones, un acte de solidaritat, responsabilitat i generositat.

A través de maratons de recollida de sang, programes educatius a les escoles, participació en actes culturals i tradicionals, presència en els centres de salut, comunicació a través d’internet i les xarxes socials… la Federació Catalana de Donants de Sang està present arreu del territori per promoure les donacions de sang.

Per sumar esforços, l’Associació d’EBAs de Catalunya col·labora activament amb la Federació per ajudar a incrementar les reserves de sang, organitzant campanyes de difusió i de recollida de sang al llarg de tot l’any.


Entrevista a Marc Ibars i Badia
President de la Federació Catalana de Donants de Sang

“Un esforç mínim que permet a qui ho rep poder seguir vivint”

1- Per què m’hauria de fer donant de sang?

Perquè la donació de sang és imprescindible pel funcionament sanitari d’un país que té una qualitat assistencial de les més avançades del món. Perquè parlar de donació és parlar de solidaritat dels que tenen salut amb els que estan malalts, és parlar d’altruisme i d’un deure social. Darrere està ni més ni menys que la salut d’una altra persona, la vida d’un ésser humà. És un esforç mínim que permet a qui ho rep poder seguir endavant i seguir vivint.

2- Com s’arriba a tota la població?

Mitjançant campanyes de promoció a tots els municipis, on s’arriba al 98,5% de la població de Catalunya. Quan el Banc de Sang programa una extracció a un municipi, els delegats de l’Associació ho promouen a tots els àmbits locals, institucions, mitjans de comunicació, escoles o associacions socials.

3- El model català de donació és un referent… Per què?

El 2010 l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va declarar Barcelona ciutat de referència a tot el món de la donació de sang per:

  • L’avantatge diferencial del sistema català de captació i gestió de donants, representant el vessant més social de la donació.
  • L’impuls de l’associacionisme i el voluntariat. A Catalunya hi ha 36 Associacions Comarcals de Donants de Sang legalment constituïdes que compten amb quasi 900 delegats repartits per 590 municipis on el Banc de Sang i Teixits fa extraccions de sang.
  • La promoció de campanyes que defugen l’emotivitat i subratllen la necessitat de donar sang.

4- Quins reptes de futur es plantegen?

Els reptes són importants i els dirigim directament als joves, la donació d’aquests assegurarà la donació del futur. Els joves utilitzen sense por les innovacions i recursos digitals. Es mobilitzen més en l’àmbit de les xarxes socials i els contactes digitals. La donació no forma part de la seva agenda, per això hem estructurat la nostra estratègia en 3 pilars fonamentals:

  • Activisme juvenil mitjançant la cultura, l’oci i els valors sota el paraigua «Catalunya té sang».
  • Divulgació científica a les escoles i a les universitats, que inclou un projecte educatiu «Cicle de sang».
  • Dinamisme digital per promoure la donació de sang entre els joves a través de les xarxes socials.

5- Arran del conveni de col·laboració amb ACEBA, quines activitats per fomentar la donació s’han portat a terme?

ACEBA col·labora amb nosaltres ajudant-nos a promocionar la donació dins del seu àmbit sanitari. La gent que visita els seus centres està més sensibilitzada pel moment en què es troben. Voldria aprofitar per agrair-los, a través de “FER SALUT”, aquesta important col·laboració.

Donar sang és més fàcil gràcies a les noves tecnologies. Connecta’t! 


Informació addicional d’interès:

Banc de Sang i Teixits