Codi Ictus: perquè el temps importa!

L’Ictus és una interrupció brusca de la circulació de la sang al cervell, cosa que provoca que les cèl·lules cerebrals d’una part del cervell morin. Si iniciem el tractament al més aviat possible, el pronòstic millora moltíssim.

L’ictus (que rep altres noms com accident vascular cerebral, atac de feridura o infart cerebral) és la lesió produïda quan una part del cervell deixa de rebre sang de manera brusca perquè s’obstrueix o trenca una artèria. Quan part del cervell no rep sang, les neurones pateixen i poden morir deixant de fer la seva funció.

Si els símptomes només duren uns minuts i es recuperen sols, parlarem d’Accident isquèmic o Ictus transitori. En aquestes situacions la lesió ha estat temporal, però cal consultar amb el metge per esbrinar quin pot haver estat el motiu de la mateixa i poder preveure altres episodis més greus.

La principal causa està relacionada amb l’edat i tot el que se li associa, i també pot haver-hi algun component genètic. Amb tot hi ha factors de risc com la hipertensió, el colesterol, la diabetis, l’obesitat, el tabaquisme, l’alcohol o el sedentarisme que es poden modificar amb hàbits saludables i seguiment mèdic si s’escau.

Els ictus poden produir diferents graus de discapacitat en funció de la part del cervell afectada. Si no es rep el tractament a temps, caldrà fer rehabilitació, perquè pot ser una causa important de discapacitat, sobretot entre les persones més grans. Però en menors de 65 anys, 1 de cada 4 pacients pot tenir greus seqüeles.

En els darrers anys han aparegut diversos tractaments que, si es fan servir en les primeres hores d’evolució de la malaltia, poden reduir les seqüeles. Això és molt important perquè com menys temps passa entre el moment de l’ictus, en què es “talla” la circulació sanguínia, i l’inici del tractament, en què es recupera la circulació, més augmenta el nombre de neurones capaces de recuperar-se.


Dra. Rosario Jiménez, Metgessa de família CAP Vallcarca – Sant Gervasi


Informació addicional d’interès:

Accident vascular cerebral (CAMFiC)