
Cal tenir en compte que l’eficàcia dels mètodes anticonceptius varia i depèn del seu bon ús i que només dos d’ells, els preservatius masculins i els femenins són els únics mètodes que protegeixen de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i del VIH, la resta tan sols ofereixen protecció envers l’embaràs.
Podem classificar-los en 4 grups: mètodes barrera, mètodes mecànics, mètodes hormonals i mètodes irreversibles.
Els mètodes d’anticoncepció permeten gaudir de la sexualitat compartida evitant el risc d’un embaràs no previst o una infecció de transmissió sexual. Cada persona ha de decidir quin mètode s’adapta millor a la seva situació personal.
Mètodes barrera
Impedeixen l’entrada de l’esperma a l’úter, evitant la unió de l’òvul i l’espermatozou. Són segurs i amb molt pocs efectes secundaris.
- Preservatiu masculí. Eficàcia: 97%
Funda prima i elàstica, freqüentment de làtex, que es col·loca al llarg del penis quan està erecte. D’un sol ús. Molt accessible i de baix cost.
- Preservatiu femení. Eficàcia: 95%
Petita bossa de plàstic fi (poliuretà), que s’introdueix a l’interior de la vagina. D’un sol ús. Pot col·locar-se abans de la relació i no cal retirar-lo immediatament després de l’ejaculació. Es pot utilitzar també en la penetració anal.
- Diafragma. Eficàcia del 92-96% envers la prevenció de l’embaràs, però no protegeix de les ITS ni del VIH.
Caputxa de goma (làtex o silicona) que es col·loca al fons de la vagina i cobreix l’entrada de l’úter. Ús amb crema espermicida. Col·locació dues hores abans de la relació sexual i cal mantenir-ho fins a 6-8h posteriors a l’última relació sexual. Un cop retirat es renta i es guarda dins el seu envàs.
Mètodes mecànics
- Dispositiu intrauterí (DIU). Eficàcia: 98-99%. No protegeix de les ITS ni del VIH.
Es tracta d’un petit objecte, freqüentment de polietilè amb filament de coure, que es col·loca a l’interior de l’úter. Dificulta el pas dels espermatozous cap a les trompes, alhora que impedeix la implantació de l’òvul en cas de fecundació. Durada de 3 a 5 anys. Col·locació i extracció per metge.
- DIU hormonal, és el mateix dispositiu amb una impregnació hormonal i durada d’uns 5 anys.
Mètodes hormonals
Eviten l’ovulació mitjançant la presa d’hormones en dosis determinades. Cal prescripció mèdica. No protegeixen de les ITS ni del VIH.
- Píndola. Eficàcia: 99%
Fàrmac que conté estrògens i/o progestàgens. Diferents tipus segons dosis hormonal i pauta de presentació.
- Anell vaginal. Eficàcia: 99%
Anell de plàstic flexible que es col·loca a la vagina durant 3 setmanes. Allibera estrògens i gestàgens per tal d’evitar l’embaràs. No finançat per la Seguretat Social.
- Pegat setmanal. Eficàcia: 99%
Fina làmina quadrada que s’enganxa sobre la pell i allibera estrògens i gestàgens que passen a la sang. No finançat per la Seguretat Social.
- Implant subcutani. Eficàcia: 99%
Petita vareta flexible, es col·loca per via subcutània i allibera petites quantitats d’hormones (gestàgens). Dura entre 3 i 5 anys. Com a efectes secundaris poden produir alteracions en el cicle menstrual, com sagnats més freqüents al principi o la desaparició total de la regla.
- Injectable. Eficàcia: 99%
Injeccions intramusculars (gluti o braç) amb gestàgens, cada tres mesos.
Mètodes irreversibles
Mètodes altament efectius, però cal tenir en compte que aquests mètodes requereixen una intervenció quirúrgica on es produeix una secció i/o lligadura dels conductes. S’han de plantejar com a mètodes definitius, normalment són indicats per a persones que no desitgen tenir fills/es en un futur.
- Lligadura de trompes. Eficàcia: 99%
Consisteix a seccionar o obstruir les trompes de Fal·lopi de la dona, la qual cosa impedeix que l’òvul que es desprèn de l’ovari es trobi amb els espermatozous.
- Vasectomia. Eficàcia: 99,5%
Secció dels conductes deferents en l’home, s’interromp la trajectòria dels espermatozous.
Catalina Fons, Infermera i Verónica Guillot, Metgessa de família EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria
Data publicació: agost 2020
Enllaços d’interès:
Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats
La contracepció. Sexe Joves. GenCat
Pots descarregar aquest article en format PDF: