Festes saludables

Us heu plantejat mai com fer una festa divertida i saludable? Sense recórrer a les “xuxes”, caramels i aliments superflus? Tant per infants com per adults, ara que s’acosten les festes de Nadal, us proposem alternatives i consells que us ajudaran a fer més saludables les vostres celebracions.

1. Decorem els plats i aliments, i servim propostes originals i divertides.

  • Podem posar-hi per sobre làmines d’ametlles, coco en pols, fulles de menta, encenalls de xocolata, fruites del bosc, etc.
  • Dona formes diferents als sandvitxos, fruites i verdures fent servir, per exemple, motlles de formes variades.
  • Utilitza ingredients nous per a receptes tradicionals.

2. A les festes tot és de colors alegres (globus, serpentines, confeti…). Fem que els aliments hi vagin de conjunt.

  • Busquem combinacions de colors ben vius i diferents: rodanxes o daus de taronja amb raïms grocs o verds i raïms vermells, cirerols (“cherrys”) de diferents colors, bastons de pastanaga i de cogombre, de pebrot taronja, vermell i verd, bols de macedònia fresca…
  • Afegim esquitxos de salses de colors (crema de vinagre, salses tipus coulis…) a patés tipus humus, patates bullides, iogurts…
  • Triem fruites atractives i de temporada: cireres, maduixes, rodanxes de diferents tipus de melons, de síndria…

3. Amb alguns consells de conservació i preparació dels aliments, farem que tinguin més bona presència i siguin més ben acceptats.

  • Rentem les fruites i verdures abans de servir-les, i conservem-les a la nevera si s’han de guardar diversos dies. Millor si les comprem fresques de temporada, ja que són més saboroses i més econòmiques.
  • Reservem les salses i amaniments per a l’últim moment per evitar que estovin els aliments.
  • Servim els aliments a la temperatura adequada, segons siguin plats calents o freds.
  • Evitem el malbaratament d’aliments! És important ajustar les quantitats d’aliments i begudes als comensals previstos.

4. Propostes alimentàries.

5. Propostes de begudes.

  • Aigua / Aigua amb rodanxes de taronja, llimona o llima.
  • Sucs de fruita naturals (no perden propietats si es consumeixen en <12 hores).
  • Llet / Batuts de llet i fruites / Llet merengada (cuita amb canyella i llimona) / Llet freda batuda amb cacau.

6. Quan preparem aliments per a grups d’infants, la higiene i les normes de seguretat alimentària són especialment importants.

  • En l’elaboració d’aliments per a infants hem de tenir en compte les normes generals d’higiene, i cal que respectem les normes per preparar aliments segurs.
  • En qualsevol cas, és millor que evitem les elaboracions fetes amb ou cru, cremes, trufa o nata, i que tinguem en compte els consells per a la preparació d’aliments amb ou.
  • Les celebracions als parcs i jardins són una gran idea; us recomanem, però, que tingueu en compte els consells per menjar a l’aire lliure.
  • Per estar segurs, pregunteu als vostres convidats si tenen requeriments alimentaris especials (al·lèrgies i/o intoleràncies).

7. El més important: el pastís d’aniversari o celebració.

Podem preparar el pastís d’aniversari juntament amb l’infant, convertint-ho en una activitat familiar divertida i que ens permet escollir ingredients més saludables (oli en lloc de mantega, menys quantitat de sucre, etc.)

8. Jocs.

El joc lliure i espontani és l’activitat més important dels nens, malgrat la poca estona que tenen durant el dia a dia per jugar sense el control dirigit de l’adult. Fem de les festes un espai de joc actiu i creatiu!

9. Evitem les begudes amb alcohol i el tabac.

És important que els adults siguem un bon exemple amb un estil de vida saludable, evitem, per tant, la presència de begudes alcohòliques i tabac a les festes familiars i infantils.


Dra. Pyrene Martinez, Albera Salut / Twitter: @alberasalut

Data publicació: Novembre 2019ç


Informació addicional d’interès:

Aniversari feliç i saludable. Revista FerSalut.

La importància del joc. Revista FerSalut

L’alcohol és responsabilitat de tothom. Revista FerSalut.