La hipertensió arterial, un factor de risc cardiovascular

Fa unes setmanes al CAP vam fer la presentació del llibre escrit pel Dr. Ledesma “Tinc hipertensió. I ara què?”. Tot i que el llibre, de venda a totes les llibreries, és una bona i extensa guia per conèixer bé aquesta patologia i les pautes d’actuació, us expliquem els trets més destacables per intentar resoldre les preguntes més freqüents.

Tinc hipertensió arterial?

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la hipertensió és un trastorn pel qual els vasos sanguinis tenen una pressió permanentment alta que els pot lesionar. Cada vegada que el cor batega, bombeja sang  als vasos, i aquests porten la sang a totes les parts del cor. La pressió arterial és la força que realitza la sang a les parets de les artèries.

La hipertensió arterial no sempre dóna símptomes (mal de cap, hemorràgia nasal…). Per tant, un percentatge de població és hipertensa i no ho sap.

Per detectar valors de pressió arterial fora de la normalitat, el programa d’activitats preventives i promoció de la salut (PAPPS) recomana la presa de la pressió arterial en persones sanes cada quatre anys entre els 14 anys i els 39 anys, i cada dos anys en els majors de 40 anys.

La pressió arterial es considera alta quan la pressió arterial sistòlica, anomenada col·loquialment la màxima, és igual o superior a 140 mmHg i/o la pressió arterial diastòlica, anomenada col·loquialment la mínima, és igual o superior a 90 mmHg.

El diagnòstic d’hipertensió arterial es realitza quan en tres visites consecutives els valors de pressió arterial es troben elevats.

Què puc fer per tenir valors correctes de pressió arterial?

En el control de la hipertensió és molt important l’estil de vida. Millora el control de la pressió arterial si:

  • Mantenim un pes adequat.
  • Realitzem activitat física regular.
  • Disminuïm el consum de la sal.
  • Realitzem un consum moderat d’alcohol.
  • Abandonem l’hàbit tabàquic.

Com puc disminuir el consum de sal de la meva dieta?

Quan es diagnostica una hipertensió arterial la recomanació és realitzar una dieta hiposòdica, és a dir, baixa en sal. Ja que és impossible fer una dieta asòdica, sense gens de sal, ja que molts aliments en la seva composició ja en tenen.

Per tant, és molt important, no afegir sal als aliments. Per condimentar es pot utilitzar llimona, vinagre, pebre, all, julivert… Els aliments que porten sal i que no s’haurien de consumir són: aliments precuinats, pastilles de brou, conserves, embotits i salaons.

Què em pot passar si tinc mals controls de la pressió arterial?

Les pressions elevades poden danyar òrgans com: el cor, el cervell, els vasos sanguinis i els ronyons. Les malalties que se’n poden derivar del mal control, d’entre d’altres, és l’infart de miocardi i l’ictus.


Anna Bartés, Infermera EAP Vic / @EAPVIC

Data publicació: Maig 2019


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

FerSalut. Com prendre la pressió arterial a casa.

CAMFiC. Hipertensió arterial.