Nou grup de postpart i lactància al Cap Alcover

Des de l’octubre 2018, el primer dimarts de cada mes es realitza una trobada amb les famílies que han tingut recentment un nadó. Aquesta arribada sempre suposa canvis i per això l’equip del CAP proposa un espai per acompanyar-vos en aquest procés.

La llevadora Alba Pallisé i el Jaume Andreu, infermer de pediatria, porten el grup postpart a l’aula d’educació sanitària del centre. Aquests grups són un espai d’intercanvi d’experièncieamb altres famílies, de participació, de suport al procés de la maternitat i paternitat, de trobada i de resposta als dubtes que apareixen quan arriba un/a fill/a.

A més a més de crear un espai de trobada i suport per a les famílies, els grups de postpart tenen com a objectius:

  • Oferir coneixements i habilitats per a la cura del nadó.
  • Reforcar el nivell d’autoestima i autoconfianca.
  • Aprenentatge en la resolució de conflictes quotidians.
  • Fomentar la prevenció i promoció de la salut de tota la família.

El grup es teixeix formant un conjunt de famílies del mateix entorn, amb les mateixes inquietuds.

Beneficis per a la parella

Hi ha diversos estudis científics que recolzen que assistir en aquest tipus de grups millora l’ansietat i els índexs de depressió postpart. A més, es produeix una millora de la satisfacció per part de la parella en la seva vivència d’aquesta etapa.

Pel que fa als pares són els acompanyants ideals per a la dona al llarg d’aquest procés, per la relació emocional que s’estableix amb el seu propi fill i per la millora de l’adopció al rol del pare que actualment fa que participin amb molta més implicació. (1, 2)

Continguts del grup de postpart

En aquestes trobades, el professional fa suport a l’alletament i resolució dels problemes que puguin sorgir i que van orientats a donar resposta a les inquietuds expressades pel grup.

  • Alguns dels temes tractats fan referència a la dona i la parella en qüestions com: sexualitat, anticoncepció, conciliació de la vida familiar i laboral, relació  de parella, establiment dels nous rols, la tristesa postpart…
  • També parlem de temes com són: la son del nadó, els còlics, prevenció d’accidents infantils, cures i salut del nadó, alimentació complementària…
  • A més a més, es treballa la part física amb la recuperació del sòl pelvià i l’entrenament de la musculatura abdominal.
  • Al grup hi ha un espai per al massatge al nadó, el qual ofereix beneficis tant per qui el rep com per qui el dóna.

El grup de postpart del CAP Alcover és un grup obert, en el que hi poden assistir mares, pares, o familiars quan vulguin sense haver-se d’apuntar ni demanar hora, el primer dimarts de cada mes ens hi trobareu de 9 a 11 h del matí.

Per tant, si heu tingut un nadó o bé coneixeu algú, veniu al grup postpart i de lactància per compartir aquesta experiència amb els professionals del CAP.

Us hi esperem!


Alba Pallisé, Llevadora ABS Alt Camp Oest


1.Ibáñez MB. Opinión de las gestantes, sus acompañantes y los profesionales de la salud que le atienden sobre el acompañamiento en el parto. Matronas Prof. 2004; 5(16): 25-31.

2.Gil B. Manifestaciones emocionales de los padres en el nacimiento de su hijo. Matronas Prof. 2000; 1(2): 37-43.