La vacuna del virus del papil·loma humà, també en nens

El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus que causa infeccions transmissibles en la pell i mucoses. Existeixen més de cent tipus de VPH i una persona es pot contagiar amb més d’un tipus diferent.

Les causes del VPH

La majoria poden produir lesions benignes com berrugues cutànies i berrugues genitals, però també poden causar lesions malignes.

En el món es diagnostiquen cada any aproximadament 530.000 casos nous de càncer de coll uterí, 27.000 d’anus, 13.000 de vagina, 22.000 de penis, 27.000 vulvars i 21.000 d’orofaringe. De fet, el VPH és responsable de gairebé tots els casos de càncer de coll d’úter, del 85% dels càncers d’anus, del 65% dels càncers de vagina, del 40% dels càncers de vulva, del 47% dels càncers de penis i del 20-35% dels càncers de laringe, orofaringe i boca.

Tot i això habitualment la infecció per VPH no produeix cap símptoma ni molèstia i la persona no és conscient que pateix aquesta infecció, tot i que la pot transmetre a altres persones.

La vacuna del VPH

1. A qui va dirigida?

Està recomanada a nois i noies entre els 9 i 26 anys, tot i que l’ideal seria administrar-la abans d’iniciar les relacions sexuals. A més cal recordar que la vacuna no és efectiva contra els tipus de VPH dels quals ja s’està infectat.

2.És segura?

Sí. Per avaluar la seguretat de les vacunes es realitzen rigorosos estudis en els assajos clínics en les fases prèvies a la seva comercialització. A més a més s’han administrat més de 200 milions de dosis en tot el món i s’han publicat dades de seguiment.

Els efectes secundaris més habituals, com en qualsevol altra vacuna, són una reacció local amb envermelliment, edema, dolor i febre. En molt rares ocasions poden produir una reacció greu que requereixi algun tipus de tractament.

3. S’han de vacunar els nens?

Tot i que no està finançada en nens, ja que la major part dels casos de càncer el pateixen les noies, les nostres societats científiques la recomanen, tal com fan en altres països (Estats Units, Austràlia, Canadà, Suïssa…). A més a més els càncers d’anus, boca i coll estan en augment i al contrari del que passa amb el càncer de coll uterí no hi ha proves per detectar aquests tipus de càncer i se’ls identifica en una etapa més tardana.

Des de les consultes de pediatria dels centres d’Atenció Primària ja s’està recomanant, i s’està administrant seguint la següent pauta:

  • De 9 a 14 anys (inclosos): 2 dosis separades per un mínim de 5 mesos.
  • > 14 anys: 3 dosis (0,2 i 6 mesos).

Actualment la vacuna que s’està utilitzant és la nonavalent, que protegeix contra els nou serotips més freqüents del VPH, responsables del 90% dels càncers.


Alba Gonzàlez, Infermera de pediatria CAP Les Hortes – EAP Poble-sec / Twitter: @CAPLesHortes / Facebook: CAP Les Hortes


Informació addicional d’interès:

Cat Salut. Papil·loma humà

App ivacunes