
Què és el vertigen?
El vertigen cal diferenciar-lo de la inestabilitat, que és la dificultat per mantenir-nos en bipedestació (a peu dret), però no assegut o estirat. Les dades ens diuen que el presenta una persona de cada 100, sol aparèixer en majors de 60 anys i ser més freqüent en dones que en homes.
Tipus de vertigen:
- El vertigen perifèric (no causat al cervell) representa el 85% dels vertígens i sol produir-se per afectació del nervi acústic o del laberint (vertigen posicional paroxístic benigne, neuritis vestibular, Síndrome de Ménière, neurinomes de l’acústic, traumatismes, origen cervical).
- El vertigen central (la causa està al cervell) representa el 15% dels vertígens, i es produeix per afectació del cervellet o del tronc cerebral (ictus, esclerosi múltiple, migranyes, etc.)
Com es diagnostica?
El diagnòstic sol fer-se amb la història clínica, una bona anamnesi (les preguntes que fem al pacient i les explicacions que ens dóna dels símptomes que té) i l’exploració física. Només ens caldrà fer exploracions complementàries (ressonància magnètica cerebral, escàner) quan els símptomes que presenta el pacient siguin suggestius d’un tumor del nervi acústic (neurinoma) o d’un vertigen d’origen central.
Tractament
El tractament del vertigen sol ser un tractament NO farmacològic, que consisteix en:
- Tranquil·litzar al pacient, buscar posició de repòs i postura que disminueixi el vertigen (de costat del cantó afectat).
- Rehabilitació vestibular (molt útil en el vertigen perifèric paroxístic benigne, en la síndrome de Ménière i en la neuritis vestibular). Quan abans es comenci millors resultats s’obtenen.
- Només caldria tractament farmacològic (antihistamínics i neurolèptics) en la fase més aguda i inicial i només els casos de neuritis vestibular es beneficiarien de tractament amb corticoides durant 5-10 dies.
- En casos que no hi hagués resposta als tractaments anteriors caldria valoració d’intervenció quirúrgica per otorinolaringòleg.
- El pronòstic és molt bo, però pot haver-hi recurrències en alguns tipus de vertigen.
Norma Caritg, Metge de família EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes
Informació addicional d’interès:
Societat Catalana d’Otorinolaringologia i Patologia Cervicofacial. Tema: Vertigen.