
Donem vida als anys
Els centres de dia són un recurs d’acolliment diürn destinat a l’atenció de persones grans o amb dependència. A Alcover els serveis es duen a terme per professionals especialitzats en atenció a les persones (auxiliars de geriatria, fisioterapeuta, infermera, educadora social, terapeuta ocupacional, treballadora social).
En els centres de dia es treballa mitjançant el model d’atenció centrat en les persones, és a dir, l’eix central de la programació de les activitats esdevé la persona i la seva història de vida. Els programes d’animació sociocultural han d’estar adaptats a la situació i les necessitats del grup a qui va dirigit.
Totes les activitats es programen en funció de les preferències, possibilitats i necessitats dels usuaris, amb la finalitat de potenciar la màxima autonomia de la persona i el benestar físic, psíquic i social, tot afavorint un envelliment actiu i una millor qualitat de vida.
Atenció individualitzada per garantir el benestar de les persones més dependents
Al llarg dels anys el perfil d’usuaris ha anat variant, de persones més autònomes a persones més dependents i d’edat més avançada. A més a més, la situació de les persones i de les famílies que arriben al centre de dia, és més complexa, i això implica una atenció més individualitzada i específica, per part de tots els professionals. L’educador/a social és l’encarregat de programar totes les activitats i elaborar el programa d’animació sociocultural. En el moment de dur-les a terme, es necessita l’ajuda indispensable de les auxiliars de geriatria del centre, ja que gran part de les tasques són d’atenció directa a la persona.
La dinamització sociocultural al Centre de Dia d’Alcover
Al nostre equip creiem que la dinamització sociocultural és imprescindible per aconseguir un envelliment actiu a través de la participació, el compromís de la persona, l’estimulació cognitiva, les relacions interpersonals, presa de consciència de la realitat i de l’entorn.
Així és com treballem al Centre de Dia d’Alcover per donar-li vida als anys, d’aquesta manera seguim i continuarem treballant i innovant pels nostres usuaris.
La dinamització sociocultural es treballa en tres àmbits: personal, social i món exterior.
Com es treballa l’estimulació cognitiva?
L’estimulació cognitiva es treballa a través de:
- Tallers de memòria (càlcul, refranys, endevinalles, categories semàntiques, dinàmiques de grup…).
- Jocs de taula.
- Celebració de les festes tradicionals.
- Arteràpia.
- La música.
- La lectura.
- Participació en la vida comunitària: intercanvi amb altres col·lectius, grups de conversa, manualitats, teràpia amb animals…
Tere Serramià (Educadora Social) i Ariadna Bersabé (Auxiliar d’Infermeria) – Centre de dia Alcover